12.6 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

EU traži novu destinaciju izvrsnosti 2023.

Budućnost turizma biće „pametna“ a destinacije inovativne, održive i pristupačne. Osnovni cilj tranformacije ove industrije biće ekološki prihvatljiva putovanja u cilju očuvanja prirode, resursa i lokalnih zajednica

Evropska komisija od sledeće godine pokreće novo takmičenje u kom će destinacije moći da se takmiče za prestižnu tutulu Evropske prestonice pametnog turizma. Ova nova tutula dodeljivaće se evropskim gradovima za izvanredne, inovativne, digitalne i održive turističke prakse.

Sasvim je jasno da je turizam jedan od osnovnih pokretača ekonomskog rasta, a u samoj strukturi sektora pametni turizam se “odomaćio” i postao predvodnik inovacija u različitim kategorijama. Neke od osnovnih kategorija pametnog turizma jesu pristupačnost, digitalizacija i pre svega održivost.

Gradovi koji budu pobedili dobiće stručnu podršku u komunikaciji i brendiranju tokom 2023. godine, i pobednik će imati priliku da ispriča priču o pametnim i inovativnim praksama zbog kojih je i postao evropska prestonica pametnog turizma 2023.

Svaki grad se može kandidovati, i svaki će morati da pokaže svoje inovativne turističke prakse u sledećim oblastima: dostupnost, održivost, digitalizacija, kulturna baština i kreativnost. Prijave će prvo oceniti komisija nezavisnih eksperata, a u drugom krugu  sedam gradova koji uđu u uži izbor predstaviće kandidaturu svog grada pred Evropskim žirijem. Evropski žiri odabraće dva pobednika a rezltati će biti poznati u novembru 2022. godine.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -