14.3 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Puentedey, selo koje je nastalo na Božjem mostu

Španski region Las Merindades je prepun zanimljivih znamenitosti. Jedna od njegovih osnovnih karakteristika je posebna mešavina prirodnih i kulturnih elemenata, što ga i odvaja od drugih. Ovde je čovek u saradnji sa prirodom stvorio neka od najlepših naselja poznatih čovečanstvu, a jedno od njih je Puentedey

Puentedey je naselje u Burgosu koje je, kako mu ime govori, definisano građevinom koja se dugo smatrala božanskom. Reč je o kamenom luku koji je reka Nela klesala milionima godina na kom je podignut grad.

Most je od srednjeg veka poznat kao Puente de Dios, odnosno Božji most, od čega i potiče današnji toponim sela. To je u suštini jedna velika prirodna galerija, koja se delovanjem reke postupno širila. Kako se kamen protezao, tako je grad rastao. Kako je grad rastao, tako se priroda širila oko njega.

Sam grad, u formi koja danas postoji, datira iz 14. veka, da bi kroz istoriju svoj oblik i izgled iskovao kroz sukobe, ratove i ostale društvene prilike. Još uvek je zadržao svoj čvrsti karakter, kamene kuće gordo na mostu i okolini stoje pokazujući svoju važnost. Kuće su tradicionalne, tople, a narod sdračan.

Položaj grada ga čini savršenim za aktivan odmor, jer oko sebe ima brojne pešačke staze, imajući u vidu da je izgrađen na uzvišenju. Osim toga, grad garantuje sve aktivnosti na otvorenom, od ribolova, vožnje kanuom do obilaska pećina.

Puentedey je samo jedan od malih bisera u okolini, i za obilazak grada i okoline trebaće vam jedan dan.  Postoje organizovane turističke ture iz okolnih gradova, a možete ga posetiti i u sopstvenoj režiji. Iznajmite automobil i polako otkrivajte sve njegove tajne.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -