17.3 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Poseta Ovčarsko – kablarskoj klisuri samo uz vodiča

Ovčarsko-kablarska klisura, banje, manastiri, flora i fauna, kulturno-istorijsko nasleđe, spomenici, seoski turizam i stari Čačak, samo su neki od bisera koje krase ovaj deo Srbije

Za Ovčarsko-kablarsku klisuru treba reći da je nešto što je samo priroda mogla da “naslika”. Klisura pažnju privlači već decenijama unazad, nalazi se oko petnaestak kilometara od Čačka. Uskoro će poseta Ovčarsko – kablarskoj klisuri biti moguća isključivo uz vodiča.

Kroz klisuru protiče reka Zapadna Morava koju okružuju veoma strme planinske stene Ovčara i Kablara. Dugačka je oko 16 kilometara, a najveća dubina klisure je 710 metara. Ukrašena je izraženim meandrima koji krivudaju u latiničnom slovu “S”.

Ova lepa priroda je izuzetno fražilna, i treba joj posvetiti puno pažnje. Treba je čuvati od uticaja civilizacije i modernog društva. Iako je bilo u planu da se na ovom lokalitetu uvede određeni stepen zaštite, ovaj prirodni biser treba već sada zaštiti. Neplanske, neorganizovne i pre svega stihijske ture obilaska i boravka u prirodi u velikoj meri ugrožavaju ovaj kraj.

Saznate šta najpoznatijih svetskih medija i vodiča za putovanja piše Splitu i Dalmaciji.

Osnovni plan je da se od sad vrše organizovane posete isključivo uz pratnju vodiča. Turistička organizacija Čačka ima u planu dodatno uređenje ovog kraja potoka, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine. Na taj način će ovaj deo Srbije ostati u izvornom obliku, kakav i treba da bude.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -