17.9 C
Belgrade
utorak, maj 21, 2024

Kvarner, ekološko utočište i zelena oaza

Zelena energetska tranzicija Kvarnera je počela pre Evropske unije, što dovoljno govori o velikoj samosvesnosti i rešenosti ovog regiona da stvori održivo i ekološko okruženje

Početak ekološke tranzicije se vezuje za 2012. godinu, što je znatno pre nego što je to bio slučaj u većem delu Evropske unije. Uzmimo na primer neke prakse vezane za energiju koje je EU počela da sprovodi tek 2020. godine, dok je Kvarner, ekološko utočište i zelena oaza, to već primenio nekoliko godina ranije.

Kvarner je najbolji primer implementacije koncepta građanske energije, što podrazumeva da svi građani, domaćinstva, sve javne i private kompanije postanu društveno i ekološki odgovorni. Oni sami proizvode, troše i prodaju višak električne energije. Kvarner je mesto u kom se struja najviše proizvodi iz obnovljivih izvora i mesto u kom se više od 50% otpada razvrstava i reciklira.

Saznate šta najpoznatijih svetskih medija i vodiča za putovanja piše Splitu i Dalmaciji.

Obnovljivi izvori energije podrazumevaju solarne panele i intezivno se radi na proizvodnji energije od snage vetra. Osim toga, sve je više električnih bicikala i automobila. U planu je i svi trajekti koji saobraćaju između ostrva da budu takođe električni. Osim toga, baterije koje služe za akumuliranje energije nisu litijumske, već se radi o baterijama na bazi slane vode. Iako skuplje, ova baterije se proizvode na ekološki prihvatljiv način.

Kvarner, ekološko utočište i zelena oaza

Kontrolu elektrosistema vrši “pametna” mreža, u svakom trenutku zna koliko se potroši, a koliko električne energije proizvodi. Svi podaci su javno dostupni na internetu. Ovakva praksa samo potvrđuje u kojoj je meri moguće delovati odgovorno prema okolini. To je najbolji način da direktno odgovorno i pozitivno delujemo prema sebi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -