13.4 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Neprolazna lepota Ovčarsko-kablarske klisure

Prirodna bogatstva koja krase grad Čačak i njegovu okolinu na turističkoj mapi Srbije su svakako jedan od prioriteta koje treba posetiti

Ovčarsko-kablarska klisura, banje, manastiri, flora i fauna, kulturno-istorijsko nasleđe, spomenici, seoski turizam, stari Čačak, kao i mnoge manifestacije koje se odvijaju tokom cele godine, samo su neki od bisera koje krase ovaj deo Srbije. Iako ih ne možemo sve pomenuti u jednom tekstu, pokušaćemo da bar malim delom doprinesemo da okrenete ključeve vašeg automobila, uputite se preko novog auto-puta “Miloš Veliki”, dođete do Čačka i u bar dvodnevnom obilasku uživate u njegovoj jedinstvenoj okolini, a pre svega u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Neprolazna lepota Ovčarsko-kablarske klisure (1)
Foto: iStock

Ovčarsko-kablarska klisura

Za nju treba reći da je nešto što je samo priroda mogla da “naslika” i pažnju privlači već decenijama unazad. Nalazi se oko petnaestak kilometara od Čačka i kroz klisuru protiče reka Zapadna Morava koju okružuju veoma strme planinske stene Ovčara i Kablara. Dugačka je oko 16 kilometara, a najveća dubina klisure je 710 metara. Ukrašena je izraženim meandrima koji krivudaju u latiničnom slovu “S”. Zapadna Morava je pregrađena branama i time su formirana dva veštačka jezera.

Poseta Ovčarsko – kablarskoj klisuri samo uz vodiča, saznajte više.

Ovčarsko-kablarska klisura proglašena je za zaštićeno prirodno dobro I kategorije, kao predeo izuzetnih odlika. Nalazi se u centralnom delu Srbije, u okviru Zapadnog Pomoravlja, a razdvaja visoku Šumadiju, na severu, od Dragačeva i Starovlaško-raške visije na jugu. Klisuru čine masivi Ovčara i Kablara, po kojima je i dobila ime. Njene lepote se mogu najlepše videti sa vode, pa zato Turistička organizacija Čačka subotom i nedeljom organizuje panoramsko razgledanje Ovčarsko-kablarske klisure katamaranima, gde možete iz prve ruke da vidite i upoznate njene prirodne lepote. Dosta je atraktivan predeo za ljubitelje prirode, rekreacije i planinskog sporta, pa je često obilaze planinari, alpinisti, biciklisti, pecaroši…

Manastiri i “Srpska Sveta Gora”

Ovčarsko-kablarsku klisura je takođe poznata po velikom broju pravoslavnih manastira koji čuvaju duhovno i umetničko bogatstvo stvarano vekovima na ovim prostorima. Poznata je kao “Srpska Sveta Gora”, zbog postojanja deset manastira iz srednjeg veka i to Manastir Blagoveštenje, Mаnаstir Ilinje, Mаnаstir Jovаnje, Manastir Nikolje, Mаnаstir Preobrаženje, Sretenje, Manastir Sv. Trojice, Uspenje, Manastir Vavedenje i Manastir Vaznesenje. Vernici i turisti su u mogućnosti da obeleženim planinarskim stazama, lako stignu do većine manastira u kojima  žele da pronađu duhovni mir.

Neprolazna lepota Ovčarsko-kablarske klisure (1)
Foto: TO Čačak

Ovčar banja

U Ovčarsko-kablarskoj klisuri izvire skriveni biser prirode sa termalno-mineralnom vodom. Reč je o nadaleko čuvenoj Ovčar banji. Ona je krajem 2011. godine zvanično dobila status banje. Nalazi se na 17. kilometru od grada Čačka, na magistralnom putu ka Užicu. Okružena je rekom, jezerima i nepreglednim zelenilom planina Ovčar sa nadmorskom visinom od 985 i Kablar 885 metara. Termalno-mineralna voda pogoduje lečenju nekoliko indikovanih oboljenja, kako reumatskih i sportskih povreda, tako i kožnih oboljenja.

Flora i fauna

Područje Ovčarsko-kablarske klisure pruža utočište retkim i ugroženim vrstama ptica, gde je zabeleženo prisustvo od 160 vrsta. Sa aspekta zaštite, najznačajnije vrste ptica gnezdarica u klisuri su prdavac, siva žuna, crna žuna, zelena žuna, sivi soko, osičar i buljina. Posebnom pažnjom pleni sivi soko, najbrži lovac među pticama grabljivicama. Faunu Ovčarsko-kablarske klisure krasi preko 70 vrsta dnevnih leptira, a u vodama zaštićenog područja evidentirano je čak 34 vrste riba. Faunu gmizavaca krasi četiri vrste guštera, pet vrsta zmija i dve vrste kornjača. Jedina otrovnica ovog područja, inače najotrovnija zmija u Evropi, je poskok.

Neprolazna lepota Ovčarsko-kablarske klisure (1)
Foto: TO Čačak

U klisuri obitava i 40 vrsta sisara kao što su divlja mačka, vidra, srna… Ovčarsko-kablarska klisura predstavlja jedno od retkih mesta u Srbiji gde se može sresti veliki broj vrsta divljih orhideja, čak 19 vrsta koje krase floru klisure. Najveću površinu čine klisure čine šume i šumska zemljišta. Svojom raznovrsnom vegetacijom i različitim vrstama drveća, ona čini prava pluća Srbije.

TO Čačak organizuje izlete

Turistička organizacija Čačka organizuje izlete do svih navedenih mesta. Organizovane grupe i pojedinci u pratnji turističkih vodiča mogu posetiti manastire, voziti se brodićima rekom Zapadnom Moravom, a za ljubitelje planinskih vrhova  organizuje se i planinarenje  do Ovčara  i Kablara. Za nešto zahtevnije turiste, postoji mogućnost bavljenja i ekstremnim sportovima kao što su na primer paraglajding ili alpinizam. Tokom letnjih meseci, u Ovčar Banji se organizuju koncerti, predstave, duhovne večeri i likovne kolonije, ali i sportski događaji među kojima su najatraktivniji regata, plivački maraton i velika planinska trka.

Foto: TO Čačak

Na području grada Čačka i okoline organizuju se i događaji iz oblasti kulture, i to “Disovo proleće”, “Memorijal Nadežde Petrović”, “Bijenale vizuelnih umetnosti Balkana”, “Dani fotografije u Srbiji”… U selu Prislonica kod Čačka održava se svake godine Sabor frulaša Srbije, izuzetna manifestacija koja neguje tradiciju i izvorno narodno stvaralaštvo.

Tekst: Dragan Stanimirović

Foto: TO Čačak

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -