10.8 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Kvarner, raznolikost je lepa

Regija Kvarner, na relativno malom području, u jednoj slici ima mnogo priča, i to je ono što je čini jedinstvenom, savršenom kombinacijom primorja, ostrva i gorja. Opatijska rivijera, Crikveničko-vinodolska rivijera, ostrva Krk, Cres, Lošinj i Rab, grad Rijeka i okolina, kao i Gorski kotar, šumsko-planinski predeo Kvarnera, garancija su raznolikosti u svakom pogledu i u svako godišnje doba

Udaljen samo nekoliko sati vožnje od najvećih evropskih metropola Beča, Minhena, Milana, Budimpešte, Beograda, Ljubljane i Venecije, Kvarner poziva na beg od svakodnevice.

Foto: Pavela

Prepun magičnih plaža od kojih su mnoge uvrštene u sam svetski vrh, Kvarner je destinacija s uzbudljivom gastro-scenom i autohtonim, lokalnim vinima, ali i prepuna izazova za aktivan odmor na otvorenom, kako na kopnu, tako i na moru. Aromaterapija na otvorenom zahvaljujući kombinaciji vetra, mora, mediteranskog bilja i blage mediteranske klime uz više od 200 sunčanih dana godišnje, olakšava disanje i znatno doprinosi dobrom fizičkom i mentalnom stanju. Upravo je sve to prilika za „resetovanje“ u 2022. godini.

Foto: Vladimir Franolić

U proleće, na Kvarneru ističu da je idealno vreme za sportove i sportske manifestacije. Na Lošinju je aktivna „Ljubičić tenis akademija“ www.ljubicicacademy.com koja ostrvo Lošinj pozicionira kao teniski centar regije, u kojem možete sresti i Rodžera Federera. Za igrače malo jače, tu su  brdsko biciklističke trke kao što je „4 islands MTB“ na kvarnerskim ostrvima Krku, Cresu, Lošinju i Rabu, koje su deo službenog dobijanja licence „Ironman“.

Vinarije širom Kvarnera otvorile su vrata podruma i degustacionih soba, a u njima se piju penušavci i vina autohtonih sorti koje nigde drugde nećete piti, poput sansigota, žlahtine, jarbole trojišćine, do belice koja je  kupaža 5 autohtonih sorti. Kvarnerski penušavac od žlahtine, mehurićima dočarava lepršavost i raznolikost Kvarnera, koji ostaje u sećanju. Kvarner Wines je brend oznaka koja će vam reći da ste na pravom mestu.

Foto: Luka Tabako

Regija Kvarner oduvek je bila regija vrhunskog kulinarstva, omiljena destinacija ljubitelja gastro doživljaja. Tražite preporuku, jer ne znate šta biste izabrali? Na Kvarneru ćete naći Mišlenove zvezdice i preporuke, JRE oznake, Gault&Millau kapice, Falstaff preporuke i mnoge druge, kao i regionalnu oznaku kvaliteta „Kvarner Gourmet“ i „Kvarner Food“, koja vas upućuje na lokalnu ponudu, kvalitet i kreativnost šefova. Pridodamo li tome krčku pršutu, domaći sir, kvarnerske škampe, rabsku tortu, goranske šumske plodove i divljač, cresku jagnjetinu, te sve začinimo maslinovim uljem, preostaje na gastro putovanju Kvarnerom samo još reći: „Prijatno i živeli!

Foto: Luka Tabako

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -