22.8 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Šta je micro-cation?

Odmor na neko duže vreme se ponekad čini nemogućim, što zbog obaveza, što zbog finansijskih problema. Danas su sve popularniji brzi i laki odmori, i čini se da su oni rešenje problema. Putovanje od par dana, odnosno micro-cationi su postali trend koji će izgleda prerasti u mejnstrim

Šta je micro-cation?

Odgovor na to šta je micro-cation je vrlo jednostavan. U pitanju su kratki i “laki” odmori od svega par dana, putovanja koja ne zahtevaju previše vremena ili previše planiranja. Reč micro-cation je nastala kao kovanica od reči micro i vacation, što u prevodu znači mikro odmor.

Američka kompanija Allianz Partners USA je prvi put iskoristila ovaj termin 2019. godine. Oni micro-cation definišu kao putovanje udaljeno najmanje 100 milja od mesta gde putnici žive, koje traje svega nekoliko noći, najviše tri ili četiri. Uglavnom se radi o putovanjima za praznike ili za produženi vikend. Danas takav vid podrazumeva čak i kraći godišnji odmor.

Kraća putovanja

Putovanje preko vikenda može doneti nova iskustva i može biti zabavno. To je najjednostavniji i verovatno najjeftiniji način da u svoj život unesete malo uzbuđenja. Destinacije na koje se putuje su lako dostupne i ne zahtevaju previse pripreme. U pitanju mogu biti nacionalni parkovi, banje, planine ili more, ako ste u blizini. Takođe, odlazak na siti brejk u neki od gradova u regionu može biti odlična ideja.

Kad treba ići na takva putovanja?

Vreme je uglavnom najbitniji faktor kada se planira putovanje. Izbor destinacije je vezan za godišnje doba, pa se u skladu sa tim treba i pripremiti. Takođe, bitno je i sve potanko isplanirati kako bi putovanje bilo što učinkovitije. Prioritet imaju destinacije koje su najpristupačnije, mesta gde možete stići za otprilike sat ili dva, bez obzira na način putovanja.  Sve preko tri sata činiće vam se da se u putovanju provodi previše vremena.

Najbitnija su iskustva na putovanjima

Destinacije se biraju pažljivo, kako bi se sva pažnja usmerila na potencijalna iskustva koja putnici mogu da dožive. Posebno su bitni fakultativne aktivnosti, kulturno-istorijski spomenici, obilasci muzeja ili atrakcija ili degustacije vina.  Bitno je da sve bude spontano i sadržajno, ne treba gubiti vreme na kvantitet, več se treba usredsrediti na kvalitet odmora.

Na kraćim odmorima, odnosno micro-cationima sve vreme treba posvetiti odmoru i “isključiti” se iz svakodnevice. Nema telefona, mejlova ili stresova, najbitnija je digitalna detoksikacija.

Blogeri iz Srbije na Kvarneru, saznajte više.

Na takve odmore možete ići porodično ili u grupama, sa prijateljima, odluka je na vama. Micro-cation je idealna prilika da se ponovo “upoznate” sa prijateljima, da se osveže iskustva i prijateljstva i stvore nove uspomene.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -