15 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Magična Venecija Crne Gore

Na samo trideset kilometara udaljenosti od glavnog grada Crne Gore nalazi se Skadarsko jezero, najveća slatkovodna površina u jugoistočnoj Evropi, dom jedne kudrave ptice koja je odlučila baš tu da svije svoje gnezdo

Skadarsko jezero je magična Vencija Crne Gore. To je najveće slatkovodno jezero na Balkanu. Smešteno je na samoj granici između Crne Gore i Albanije u Zetsko-skadarskoj kotlini, i ima površinu od oko 40.000 hektara. Najvećim delom, oko 70 % njegove površine pripada Crnoj Gori, i taj deo je 1986. godine proglašen je nacionalnim parkom.

Jezero ima prosečnu dubinu od 6 metara, dok je najveća izmerena dubina oko 60 metara. Njegova obala je izuzetno živopisna i razuđena, ima puno poluostrva i zaliva. Posebno je atraktivna njegova smaragdno zelena boja, i jezero je izuzetno zgodno za različite aktivnosti, od krstarenja do kupanja ili ribolova, što ga čini popularnom turističkom destinacijom u regionu.

Skadarsko jezero je bogato kulturno-istorijskim spomenicima, osnovna karakteristika nacionalnog parka jeste izuzetno očuvan ekosistem, a zaštitni znak je kudravi pelikan, ptica koja živi isključivo na njegovim obalama. Od najpoznatijih gradova i naselja treba izdvojiti Virpazar, malo i slikovito ribarsko mestašce koje turisti rado posećuju.

Prirodne lepote i šarm regije Fođa, saznajte više.

Predeo Skadarskog jezera je neverovatno pogodan za uzivanje u odmoru bez buke i gužve. Imajući u vidu da je potraznja za mestima u kojima je prirodna savršeno očuvana u potpuno prirodnom i izvornom obliku, potpuno je jasno zašto je Skadarsko jezero sve popularnije kod turista. Topla voda jezera je idealna za kupanje, dok su odmor i sunčanje mogući na nekoj od brojnih plaža duž jezera.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -