21.1 C
Belgrade
nedelja, jun 23, 2024

Poslednje prirodno blago u srcu Balkana

“Park prirode Prača” je poslednji zaštićeni predeo u Bosni i Hercegovini. Park spada u prirode kategorije 5, odnosno u zaštićene pejzaže, posebno zbog neverovatne lepote i ljubavi između planina, reke i ljudi koji ljubomorno čuvaju svoje blago

Poslednje prirodno blago u srcu Balkana, Park prirode Prača, je najinteresantniji po brojnim klisurama, kanjonima reke koja nosi isto ime, kao i po pećinama posebne lepote. Najvažniji je pećinski sistem Govještice, koji svojom dužinom od 9.870 metara predstavlja najdužu pećinu na teritoriji ove zemlje.

„Prirodni park Prača“ prostire se na teritoriji opštine Rogatice, sa ukupnom površinom od 4.067 hektara. Duž čitave površine ovog prirodnog bogatstva teče reka, i na snazi je režim zaštite I i II stepena.

Najzdravija zemlja za život na svetu, saznajte više.

Dolina reke Prača odlikuje se strmim liticama koje su na pojedinim mestima gotovo vertikalne, a najpoznatija i najinteresantnija se nalazi u predelu Gosine planine, gde ima dubinu veću od 400 metara. Park je poznat i po velikom broju biljnih i životinjskih vrsta, što je od izuzetnog značaja za zdrav ekosistem.

Ovo područje ima umereno kontinentalnu klimu koja na višim nadmorskim visinama prelazi u subplaninsku. Zime znaju da budu veoma oštre, dok su leta prilično sveža, vrlo često i prohladna.

Park prirode Prača ima veliki turistički potencijal. U ovom kraju zemlje mogu se naći raznovrsni sadržaji koji omogućavaju različite vidove turizma. Treba izdvojiti eko turizam, sportsko-rekreativni turizam, zdravstveni turizam i avanturistički turizam. Osnova turizma ovog parka jeste boravak u još uvek divljoj i zdravoj prirodi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -