11.7 C
Belgrade
sreda, april 24, 2024

Taširodžima, carstvo mačaka

Ovo malo ostrvo je pravo carstvo mačaka. O tome najbolje govori podatak da ih ima otprilike šest puta više nego ljudi. Interesantno je navesti da je na ostrvu zbog mačaka strogo zabranjeno čuvanje pasa

Taširodžima je pravo carstvo mačaka. Ovo malo ruralno ostrvo se nalazi pored obale grada Išinomaki u prefekturi Mijagi u Japanu. Neslužbeno je poznato kao „ostrvo mačaka“ o kojima se brinu meštani koji ih naprosto obožavaju.

Mačke su zapravo dovedene kako bi pomogle u kontroli štetočina na farmama na kojima su se uzgajale bube i gusenice koje su pravile svilu. Štetočine su vremenom nestale, a broj mačaka se dramatično povećao. Odnos broja stanovnika i broja mačaka je u proseku jedan prema šest.

Meštani Taširodžime su mudro iskoristili svoju prednost, odnosno mačke kako bi pokrenuli turizam. Ljubitelji mačaka sa svih strana dolaze da posete ovo ostrvo, i oni dolaze trajektom iz grada Išinomaki. Vožnja traje oko sat vremena, gde turiste na dokovima čekaju dremljive mace.

Ribolov je dugo bio najvažnija industrija na Taširodžimi. Vekovima su ribari brinuli i štitili poludivlje mačke jer su verovali da će im doneti sreću. Sledeći tu tradiciju, izgradili su i malo Svetilište za mačke (Nekokamisama) u centru ostrva, kao uspomenu na mačku koju je slučajno ubio kamen koji je pao na nju.

Svemirski centar Herman Potočnik Noordung, saznajte više.

Mačke se uglavnom nalaze oko luke na jugoistočnoj strani ostrva. Slobodno šetaju ulicama i čini se da uživaju u pažnji koju dobijaju od turista koji ih fotografišu i igraju se s njima. Sve su pitome i razmažene, što dovoljno govori o tome koliko su voljene.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -