16.4 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Svemirski centar Herman Potočnik Noordung

U istoriji svemirskih putovanja Herman Potočnik Noordung poznat je kao pionir svemirske arhitekture koji je u velikoj meri uticao na nauku. Pre svega, njegova vizija je u značajnoj meri definisala budućnost prve rakete u svemiru, prvog satelita, kao i prvog čoveka koji je napustio zemlju u putovanju ka zvezdanom svodu

Svemirski centar Herman Potočnik Noordung se nalazi nedaleko od Celja, u malom i ušuškanom mestu u Sloveniji. To svakako nije sadržaj koji biste očekivali u pitomom slovenačkom gradiću u Rogla-Pohorje destinaciji, pa je zbog toga ovaj centar još zanimljiviji.

U gradiću Vitanje se nalazi neverovatan kulturni centar evropskih svemirskih tehnologija. On je jedinstven u svetu, posvećen je kulturalizaciji svemira, ali nema komercijalnu ili vojnu svrhu. Centar je eliptičnog izgleda, a zgrada je izgrađena od modernih materijala, aluminijuma, betona i čelika. Izgled ove kosmičke zgrade inspirisan je crtežima svemirske stanice iz 1929. godine, koje je radio Herman Potočnik.

Herman Potočnik , poznat još kao i Noordung, osmislio je detaljan dizajn svemirske stanice, koju su ruski i američki naučnici nazivali „prvom svemirskom arhitekturom“. Oni smatraju Hermana Potočnika osnivačem astronautike i svemirske arhitekture, koji je pored dizajna osmislio i funkcionalnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

Objekat je napravljen kao monolitna betonska struktura sa dva cilindra koji se udružuju pri vrhu. Gledana spolja, zgrada ima vrlo dinamičan izgled zbog cilindara među kojim se nalaze velike staklene površine. Unutrašnjost je takođe veoma zanimljiva, jer svetlo pada na vrlo neuobičajen način pa je napravljen efekat prave kosmičke stanice.

Njegov dizajn je kasnije prihvaćen u svim kulturno-društvenim krugovima. Od umetnosti, preko filmova do nauke. Ako se sećate čuvenog filma „2001: Odiseja u svemiru“, shvatićete kakvu je viziju imao Noordung.

Najzdravija zemlja za život na svetu, saznajte više.

Centar je pridružen Kulturnom centru Vitanja, a služi kao izložbeni prostor, biblioteka, kancelarijski prostor ili hala za različite događaje. Ovaj centar nije slučajno podignut u Vitanju. Iako je Herman Potočnik 1892. godine rođen u Puli, njegova porodica potiče baš iz Vitanja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -