7.8 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Prvi restoran u balonu

Stvaranje visoke gastronomske avanture u balonu na topao vazduh, bio je san jedne žene koji se pretvorio u realnost. Holandska šefica Angélique Schmeinck je nakon 25 godina iskustva u vrhunskim restoranima rešila da se odvaži i svoje umeće podigne na viši novo u pravom smislu reči

Angélique Schmeinck je otvorila prvi restoran u balonu na topao vazduh. Još davne 2003. godine je shvatila da je takav balon u stvari jedna velika peć. Odlučila je da iskoristi temperaturu potrebnu za zagrevanje vazduha u balonu kako bi pripremala hranu. Prvo jelo koje je spremila bila je riba i piletina.

Plamen u podnožju balona stvara temperaturu od 90 stepeni Celzijusa, što je idealno toplo za sporo kuvana jela. Kad je balon sleteo sat i po kasnije, šefica je u suzama shvatila da je njen eksperiment u potpunosti uspeo. Hrana je bila savršeno pripremljena.

Prvi restoran u balonu

Ova uspešna probna vožnja balonom je bila je početna tačka CuliAir restorana, prvog svetskog restorana u balonu. Od svog prvog putovanja pre gotovo dve decenije, Schmeinck je organizovala oko 50 putovanja svake godine širom Holandije. Ona je u suštini pripremala hranu za deset ljudi, računajući tri obroka po čoveku. Priprema je trajala do dva sata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CuliAir #SkyDining (@culiair)

CuliAir koristi 20 različitih lokacija za poletanje kako bi se prilagodio širokom rasponu uslova letenja. Kada gosti stignu na mesto za poletanje, Schmeinck im posluži predjelo, dinju, kozji sir i slično, nakon čega sledi šampanjac. U međuvremenu, “prizemljena” ekipa postavlja veliki balon i pričvršćenu korpu koja može primiti do 12 osoba. Nakon što je potpuno u vazduhu, Schmeinck počinje sa kuvanjem.

Beograd u septembru postaje evropska vinska prestonica, saznajte više.

Prvo jelo na nebu je obično koktel od plodova mora. Šefica obično priprema jastoga, sveže školjke i slične morske delikatese. Svaki od specijaliteta stiže sa svežim povrćem ili nekim drugim odgovarajućim prilogom.

Drugo jelo stiže 45 minuta kasnije. Služi se kraljevski brancin uz sezonsko povrće, poput špargli i artičoka. Angélique napominje kako je brancin “najbolja riba za kuvanje u balonu”.

Treće jelo obično bude piletina, u poslednje vreme i jagnjetina. Najnoviji jelovnik uključuje i confit od patke s letnjim pečurkama i salsom od lagano fermentiranog karfiola.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -