24.3 C
Belgrade
utorak, april 16, 2024

Upoznajte lepotu ušuškanog zaliva

Kada razmišljamo o moru, prelepim plažama i bujnom zelenilu, hrvatsko primorje nam je, nesumnjivo, jedno od prvih na pameti… Vodimo vas na čarobno putovanje od Krka, preko Rijeke, sve do otmene Opatije

Na skriveno te vodim mesto, između planina i mora“, stih je iz Bajagine pesme koji bi idealno opisao čari Kvarnerskog zaliva. S jedne strane grli ga Istra, a sa druge Dalmacija. Za razliku od ova dva regiona, koja su specifična na svoj način, Primorsko-goranska županija nudi malo neobičniji doživljaj. Objasnićemo i zašto.

Izvor: TZ Kvarner Autor: Pavela

Tu će svoje „parče raja“ pronaći ljubitelji vode, kupači, vlasnici brodova, ali i planinari, skijaši, avanturisti koji traže zov divljine u brdskim predelima Kvarnera.
Kako nam je rekla ljubazna Renata iz Turističke zajednice Kvarnera, sa kojom smo večerali u restoranu „Nebo“ (nosilac Mišlenove zvezdice) i degustirali specijalitete mladog kuvara Denija Srdoča, Kvarnerski zaliv nudi prijatnu klimu, karakterističnu prirodu, gastronomiju i komforan smeštaj, što ga čini atraktivnim za turiste iz celog sveta.

Lajtmotiv „dolce vita“

Na ovo divno putovanje krenulo je nas dvanaestoro iz Srbije, u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i TU magazina, uz podršku avio-kompanije „Air Serbia“. Prijatnim letom, u trajanju od sat i po, stižemo na Krk – zelenu oazu i jedno od najvećih ostrva na Jadranu. Nadomak njega je Cres, a iza su Rab i Lošinj. Proveli smo nekoliko dana u hotelu „Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa“, i ono što sa sigurnošću možemo reći je da će hedonisti istinski uživati: kompleks nudi panoramski pogled sa terasa, bogatu trpezu, bazen, izolovanu plažu, SPA.

Izvor TZ Kvarner Autor: Petar Lupić

Došavši u ovaj deo Jadrana, svi smo stekli isti utisak: ljudi su ljubazni, nasmejani, opušteni. Ne znamo da li se vode mantrom „dolce vita“ (sladak život), ali znamo da slađe specijalitete skoro nismo probali: od jagnjetine začinjene morskom solju iz zaliva, do domaćih palačinki sa džemom od smokava, šljiva i dodatkom kruškovca.

Upravo taj desert nam je spremao suprug Liliane Valenčić, vlasnice broda „Tornado blue“, koji plovi od 1898. godine, a koji svake sezone vozi turiste duž Opatijske rivijere. Sa mora smo razgledali Volosko, Opatiju, Lovran i Mošćeničku Dragu. Njih dvoje bili su pravi domaćini, priredivši nam autentično iskustvo ručavanja na turističkom brodiću: uz inćune u maslinovom ulju, brancin, domaći krompir i blitvu, kao i zelenu salatu iz porodične bašte. Kako su nam rekli kroz smeh, „sve je organsko“.

Autor: Marko Mrkšić

Lepota starih zdanja i vile od „milion dolara“

Ponovo nailazimo na spoj, naizgled nespojivog, a opet – sve se tako lepo uklapa. Stari delovi gradića Lovran i mesta Mošćenička Draga, sa mondenskom energijom „moderne“ Opatije. S broda se jasno vide i luksuzne vile i hoteli, a raspoloženi vodič Livio, koji je proputovao pola sveta, rekao nam je da stambeni kvadrat ponegde vredi čak 10.000 evra.
Ipak, ono što je najvažnije, uspešno je očuvan duh primorskog regiona. Ako vas put navede u Mošćeničku Dragu, treba da znate da je to mesto čuveno po ribolovu i ribarstvu, ali i da ćete u konobi „Zijavica“, gde je šef kuhinje Stiven Vunić, pronaći prave delikatese.
Restoran se nalazi na samom šetalištu, a ono što ga čini posebnim je način pripreme hrane. Vunićev otac je, prema rečima vodiča, poznati lovac na škampe, te je nasmejani kuvar spojio lepo i korisno: porodičnu tradiciju sa atraktivnom gastronomskom ponudom. Probali smo specijalitete od ribe i školjki, obogaćene začinima i biljem koje lokalci pronalaze u okolini zaliva.

Izvor: TZ Kvarner Autor: Vladimir Franolić

Vunić kaže da mnogo toga sami uzgajaju, te da se trude da maksimalno iskoriste ono što im nudi priroda koja im je na dohvat ruke. Veoma je bitno pomenuti da je riba sveža, zalivska, tako da gosti mogu biti sigurni da jedu namirnice specifične za ovo podneblje.
Ništa manje nas nije zasenila ni lepota Kastava, u kojem kao da je vreme stalo. Nailazimo na ateljee, kaldrmu, balkone pune cveća… Sa vrha gradića u brdu pruža se neverovatan pogled na zaliv i obalu. Nakon celodnevnog obilaska, dočekuju nas u restoranu „Kukuriku“, čiji je vlasnik Nenad Kukurin.

Treba istaći da svakako nije reč o „običnom“ restoranu. Nenadova porodica se već oko 150 godina bavi ugostiteljstvom u Kastavu. U tom prelepom ambijentu imali smo priliku da probamo i vina od autohtonih sorti grožđa, koje raste samo u Kastavu i okolini, a vlasnik vinarije Plovanić nam je otkrio i da žitelji ovog dela Jadrana, verovatno jedini na svetu, lozu zovu „ruža“.

Poseta Opatiji kao „jagoda na šlagu“

Da li ste znali da je tu izgrađen prvi hotel na Jadranu, Kvarner, i to davne 1884. godine? Na impresivno zdanje niko od nas nije ostao imun, posebno nakon saznanja da hodamo stazama kojima su pristizale kočije. Pili smo „koktele dobrodošlice“ na čuvenoj terasi gde je nekada uživala gospoda, čije su sobe bile s pogledom na more. Njihova posluga boravila je u sobama koje gledaju na ulicu. Enterijer hotela je božanstven, pravi mali „muzej“ za arhitekte i dizajnere.

Kada vas, nakon posete Opatije, pitaju da opišete grad, jedino što možete reći je: „To se mora doživeti“. Dali smo sve od sebe da vam dočaramo lepotu Kvarnera, ali je preporuka da što pre spakujete kofere, bukirate direktan let Beograd-Rijeka i popijete kapućino na Opatijskoj rivijeri, uz zalazak sunca.

Autor: Marko Mrkšić

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -