20.6 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Grad budućnosti i sloge

Na samom jugu Indije nalazi se jedan poseban grad, odnosno država. Ona fukcioniše potpuno autonomno u odnosu na majku Indiju, kao država u državi, ali to nije ono što je izdvaja od ostatka sveta. Za Aurovil, kako se zove, kažu da je potpuno savršena država, mesto gde nema podela, mesto gde je sve u harmoniji i u skladu sa prirodnim zakonima

Aurovil (Auroville) se nalazi na jugu Indije, u regiji Tamil Nadu. Osnovan je kao autonomna država-grad, mesto gde sve funcioniše u savršenom redu, i u smislu politike, religije i u smislu obrazovanja. Aurovil je osnovan 1968. godine samo zbog jednog cilja, to je mesto gde muškarci i žene, bez obzira na bilo kakavu versku ili nacionalnu pripadnost mogu da žive u miru, napretku i haromoniji. Aurovil  je grad budućnosti i sloge.

U gradu živi oko 3.000 stanovnika, i to je pre svega pravo utopijsko mesto koje omogućava ljudima svih polova, profesija, veroispovesti i nacija da žive u miru i slozi. Unesko je naselje proglasio međunarodnim gradom i u njemu trenutno žive ljudi iz više od 50 zemalja sveta.

U samom gradu nema novca, koristi se neka vrsta kartice, i grad kontrolišu i vode odbori koje sačinjavaju stanovnici. U gradu nema kriminala, nema automobila, a nema ni klasnih podela među ljudima. Grad je skoro potpuno samostalan i samoodrživ. Stanovnici kultivišu svoje voće i povrće, proizvode svoje mleko i većinu prehrambenih proizvoda.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Aurovil je nastao kao odgovor na sveprisutniji trend podela u društvu, na prenaseljenost i na sve ozbiljnije zagađenje planete. Osnovna ideja je da na planeti treba da postoji naselje koje bi bilo samostalno. Stanovnici bi određivali pravila, oslobođeni svih tereta kojima ih današnje društvo sputava. Aurovil je jedinstveno naselje na svetu, grad koji gleda u budućnost i grad koji brine o bližnjem svom. Za sada im to uspeva, i ovaj model bi mogao da bude primenjivan širom sveta, kao grad u u kom budućnost zaista postoji.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -