12.2 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Najružniji grad u Toskani

U 19. veku Livorno je bio poznat kao vrhunsko odmaralište i posećivali su ga isključivo najpoznatiji evropski gosti. Danas je situacija sasvim drugačija. Ovaj grad je potpuno zanemaren od strane turista, jer oni u osnovi i ne znaju šta propuštaju. Ovaj živahni gradić je pun iznenađenja

Livorno je, ako pitate meštane, najružniji grad u Italiji i Toskani. On se nalazi na samo 20 kilometara južno od čuvene Pize. To je u osnovi tipičan evropski lučki grad. U njemu je sve živo, haotično i multikulturalno. Grad je oduvek vezan za more, kako kulturološki tako i gastronomski. Osim toga, nalazi se u središtu Toskane, što bi automatski trebalo da ga učini popularnim.

Međutim, Livorno posećuje izuzetno mali broj turista. Samo oko 10% ukupnog broja turista koji posećuju Firencu i Toskanu dolazi u grad. Livorno turisti ignorišu, a čak i oni koji se pojave često izgledaju kao da su stigli slučajno. Zašto je to tako?

Livorno je okružen poznatim toskanskim gradovima koji su, kažu mnogi meštani, ukrali popularnost. Prema drugim tvrdnjama, sama luka i vojna baza su dali Livornu industrijski, zagađeni imidž. Međutim, situacija je potpuno drugačija.

Putnici ne shvataju da propuštaju živahan grad s obalom koja oduzima dah. Osim toga, grad ima i jedinstven liberalan stav prema svima koji je duboko ukorenjen u samoj osnovi grada. Od osnivanja Livorno je kulturološko središte i centar umetnosti koje je samo stanovništvo učinilo vrlo naprednim. Vekovima se u gradu razmenjivala roba, kultura i znanje.

Međutim, dani slave nisu trajali večno. U Drugom svetskom ratu američki vazdušni napadi uništili su veći deo strateške luke i središte grada, čime je Livorno postao jedan od najteže bombardovanih gradova u Italiji. Sve to je prouzrokovalo da se grad nepromišljenim i brzopletim posleratnim preuređenjem sasvim pogrešno obnovi.

Javna slika Livorna, koja je već bila narušena ratom, dodatno je uništena novim racionalističkim zgradama koje su podignute tik uz arhitekturu iz 17. veka, pa grad izgleda neskladno i neuravnoteženo. Novije zgrade su nakaradno „prilepljene“ uz stare istorijske građevine, i to se nikako nije dopalo građanima.

Najružniji grad u Toskani

Takav stav je i danas aktuelan. Meštani još uvek nisu preboleli takozvano “Nobile Interrompimento” zdanje, veliku racionalističku zgradu podignutu posle rata na mestu gradske Piazze Grande. Piazza, koja je nekada bila jedan od najvećih evropskih trgova, sada je samo parkiralište s jedne strane zgrade i autobuska stanica s druge.

Livorno je vrlo “netoskanski” grad, kako meštani kažu. Osim toga, ako se uporedi sa drugim gradovima u regionu, on je daleko neskladniji, da ne upotrebimo drugi izraz. Lokalci kažu, iako ga vole i žive u njemu, da je najružniji grad u Toskani pa čak i Italiji.

Iako se u prošlim decenijama grad nije oslanjao na turizam zahvaljujući svom uspešnom lučkom poslovanju, došlo je do promene u tom razmišljanju. Livorno ima puno da ponudi turistima, od mora i kulture do hrane i vina. Grad nudi autentična, nestereotipna iskustva, jer mu multikulturalnost samog grada to omogućava.

Najstarija aktivna solana na svetu, saznajte više.

Umetnička scena je živahna, održava se puno muzičkih festivala. Osim toga, poštuju se sve lepe umetnosti, od pozorišta do slikarstva. Drugim rečima, Livorno je stvoren za posetioce koji su voljni da istraže malo dublje lokalnu istoriju i upoznaju se sa njegovim netipičnim karakterom. Ako pitate lokalce, ne postoji ne postoji bolji grad na svetu, bez obzira na njegov izgled.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -