20.7 C
Belgrade
utorak, maj 21, 2024

Počela „Vinska vizija Otvorenog Balkana“

Najveći enološki, privredno-turistički, kulturni i gastronomski događaj ove vrste u regionu, Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, počinje u četvrtak 1. septembra i trajaće do nedelje 4. septembra 2022. godine

Prvi Međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ biće održan  na Beogradskom sajmu tokom prva četiri dana septembra 2022. godine pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Republike Severne Makedonije i Republike Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“. Ova manifestacija okupila je oko 400 izlagača, među kojima je i 40 destilerija, iz 22 zemlje iz regiona, zatim EU, ali i Australije, Argentine, Južne Afrike, SAD. Iz tri države Otvorenog Balkana na sajmu će učestvovati 235 vinarija.

 „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ na jednom mestu okupila je najeminentnije vinare, vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere, distributere i trgovce vinom, i promovisaće Balkan kao originalnu turističku i geografsku destinaciju i bogatstvo autohtonih vinskih sorti. Biće održano i takmičenje, a o pobedniku će odlučivati međunarodni žiri sastavljen od 25 međunarodnih sudija, od kojih pet imaju titulu „master of vajn“.

Među čuvenim vinarijama, od kojih mnoge prvi put izlažu u našoj zemlji su Masciarelli, Haut Brion, Patal de Rose, Chateau d’ Esclans, Saint Michael Eppan, Adega de Pegoes, Tenuta Santome, La Monde, Lodovico Antinori, Ščurek, Marjan Simčić, Kozlović, Movia, Burja, Gašper, Freixenet, Chateau Lagaliniere, devil’s Rock, Domaine du Cheval Blanc, Cantina ertani, Santa Margherita, Louis Latour, Mazei, Chateau Minuty.

Sajam će 1. septembra od 16 časova biti otvoren i za posetioce koji će tokom manifestacije moći da posete različite tematski definisane izlagačke celine, da budu informisani o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji, ali i da degustiraju i kupe najbolja vina iz balkanskog regiona i sveta.

Poseban segment manifestacije biće posvećen najpoznatijim gastronomskim specijalitetima iz ovog dela Evrope, a ideja je da se na sajmu Srbija, Severna Makedonija i Albanija, pored vina, predstave i svojom tradicionalnom hranom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

 

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -