11.8 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Počinju “Dani bureka” u Nišu

Danas počinje tradicionalna manifestacija „Dani bureka“, trajaće do 4. septembra, a svi ljubitelji bureka će moći da probaju različite vrste ovog najpopularnijeg pekarskog specijaliteta juga Srbije

Gastronomska manifestacija “Dani bureka” se održava od 1. do 4. avgusta na platou ispred Oficirskog doma u Nišu, gde će svi posetioci moći da degustiraju najrazličitije vrste, od bureka sa sirom, piletinom, kulenom, pavlakom, spanaćem, čvarcima do slatkog bureka.

Program će svakog dana počinjati u 19 časova dečijim programom. Nešto ozbiljniji zabavni program počinje u 20 i trajaće do 23 časova. Prodaja bureka počinje u 18 časova, i trajaće sve do ponoći. Pekari kažu da se najviše prodaje burek sa sirom i mesom, ali da se sve više traže i slatke varijante sa čokoladom i voćem.

Bolinhos de Bacalhau, pravi ukus Portugala, saznajte više.

Burek se najčešće može pronaći u zemljama koje su nekada bile pod otomanskim carstvom. To je pravi specijalitet, pravi se od lisnatog ili kiselog testa i uglavnom filuje sa sirom, mlevenim mesom ili povrćem. Burek je najverovatnije potekao iz turske kuhinje, a sama reč Börek je turska. Börek označava jelo koje sadrži neku vrstu fila uvijenog u testo.

Manifestaciju organizuje Unija pekara, uz podršku Grada i Turističke organizacije NIš.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -