28.4 C
Belgrade
nedelja, jun 16, 2024

Grčko ostrvo sa daškom Italije

Ovaj biser Dodekaneza ima vrlo primetan fini moderan italijanski uticaj 20. veka, ali takođe i klasični grčki repertoar tajnih plaža i ležernih taverni. Udaljen je samo nekoliko kilometara od Turske, ali milion turističkih kilometara od Kosa i Rodosa, svoje mnogo poznatije braće i sestara. Uglavnom se nalazi van turističkih mapa, što je šteta, jer ima sve ono što želimo od grčkog ostrva – ribarska sela, ruševine, kao i modernu istoriju

Ostrvo Leros pripada grupi Dodekaneza, i smešteno je između Patmosa i Kalimnosa. Samo ime dolazi od reči „leros“ što znači „nivo“. Prema predanju, boginja Artemida je u drevnim vremenima bila zaštitnica Lerosa. Sva arheološka otkrića su dokazala da je istorija ostrva počela još u neolitskom periodu. Ovo grčko ostrvo je ostrvo sa daškom Italije, a za to sve je kriv ni manje ni više nego Musolini.

Ostrvo sa daškom Italije

Italijani su nakon Italijansko-Turskog rata držali Dodekaneze u svom posedu, a Musolini je kasnije ulagao velika sredstva u ostrvo Leros kako bi ga učinio bazom svojih imperijalnih ambicija. Tako je nastao veliki kompleks i novi glavni grad, koji je praktično izronio iz močvare pune komaraca. Portolago je predstavljao sve težnje italijanskog naroda koji je hteo da u tom delu Mediterana predstavi svoju kulturu na najbolji način.

Ovaj ogledni grad je jedan od najboljih primera racionalističke arhitekture van Italije i uglavnom je ostao netaknut do današnjih dana. Široki bulevari, velelepne vile za elitu, stambeni blokovi za građane i pijace su još uvek tu. Nije teško zamisliti vojnike i mornare kako paradiraju obalom.

Photo: iStock

Leros mnogi smatraju jednim od poslednjih netaknutih i pravih grčkih ostrva. Meštani su ljubomorno čuvali i sačuvali njegovu prirodnu lepotu. Tu se mogu naći prelepe plaže sa kristalno čistim vodama i netaknuti pejzaži sa borovim šumama i maslinicima. Upravo zbog toga je Leros poseban, a na ostrvo dolaze turisti koji žele miran i dostojanstven odmor.

Meštani Lerosa su vrlo ljubazni i skoro da nema razlike između odnosa među porodicom ili prijateljima. Oni svojim gostoljubivošću prosto pozivaju sve ljude i dele sa njima sve što imaju. Oni su vrlo veseli, srdačni i otvorenog srca, ali postoji jedna stvar koju morate da zapamtite, uvek su spremni za ples!

Photo: iStock

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Svake godine se na Lerosu održavaju brojne manifestacije. Održavaju se koncerti, pomorske trke, izložbe i ostale kulturno-zabavne aktivnosti na kojima učestvuju i izlagači i posetioci. Osim toga, Leros je poznat i po zanimljivom noćnom životu u odličnoj mediteranskoj kuhinji i specijalitetima. Ovo ostrvo je dokaz da moderno i novo ne mora uvek biti bolje. Tradicionalan način života je ovde odneo pobedu, a nadamo se da će tako i ostati!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -