8.2 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Cazin, besprekorna zelena idila

Ovaj grad se nalazi na severozapadu Bosne i Hercegovine, i predstavlja privredni i trgovački centar Unsko-sanskog kantona. Ova lokalna zajednica je pravi primer da je moguće živeti u skladu sa prirodom, i da je moguće zadržati osmeh na licu. Grad je praktično besprekoran kada je u pitanju čistoća, zelenilo i priroda, što se uostalom može videti i po zdravim i šarmantim meštanima

Cazin je zaista besprekorna zelena idila. U naselju živi oko 66.000 stanovnika, i povodom Svetskog dana zaštite okoline grad je u kategoriji gradova i opština dobio nagradu “Šampioni zaštite prirode 2021.”

Prema istorijskim podacima Cazin je bio nastanjen još u drevno doba praistorije. Njegova bogata istorija je i danas vidljiva, gradom dominiraju zidine Starog grada, čiju panoramu upotpunjuje džamija na vrhu. Ovaj kopleks je zaštićen kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Cazin (@visit.cazin)

Pored Starog dela, u gradu postoji još kulturno-istorijskih sadržaja. Posebno su interesantne kuće u samom centu grada. Jedna od njih je i najstarija autohtona kuća na ovom području, kuća narodnog heroja iz Drugog svetskog rata.

Grad je okružen rekama koje pružaju bezbroj mesta za izlete i odmor u prirodi. Tu se nalaze i brojne vodenice i ostali sadržaji koji privlače turiste u svim godišnjim dobima, jer je priroda bila blagonaklona prema Cazinu. Ona je gradu i okolini dala najlepše od sebe, što je vidiljivo na svakom koraku.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Od sadržaja koje treba posetiti posebno se izdvaja kompleks Starog grada Ostrožac. Ovaj spomenik sa svim svojim kulturnim i istorijskim sadržajima predstavlja najbitniji spomenik na području Cazina. U kompleksu se nalazi možda i najlepši istoimeni dvorac u okolini, najznačajnija turistička atrakcija. Dvorac je i danas živ, meštani rado šetaju u njegovoj okolini i često organizuju različite događaje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -