20.8 C
Belgrade
nedelja, jul 21, 2024

Odlična godina za turizam na Kvarneru

Na Kvarneru je od početka ove godine do kraja avgusta ostvareno više od 13 miliona turističkih noćenja, što je na nivou rekordne 2019. godine. Ostvareni rezultat je za 27% bolji ukoliko se uporedi za istim periodom prošle godine

Ostvarena je odlična godina za turizam na Kvarneru. Na osnovu podataka Turističke zajednice Kvarnera, najposećenije destinacije su ostrvo Krk sa ostvarenih 5.4 miliona turističkih noćenja, kao i cresko-lošinjska ostrva sa 2.8 miliona noćenja. Dobri rezultati su takođe zabeleženi i na Crikveničko-vinodolskoj rivijeri, gde je ostvareno 2.6 miliona turističkih noćenja.

Najviše turista je bilo iz Nemačke, Slovenije, Hrvatske i Austrije. Od ostalih zemlja Evrope tu su turisti iz Italije, Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke i Holandije.

Najviše turističkih noćenja je ostvareno u privatnim smeštajnim kapacitetima, domaćinstvima, gde je ostvareno čak 6.8 miliona noćenja. U kampovima je ostvareno 3.3 miliona noćenja, a u hotelima je ostvareno 2.5 miliona noćenja.

Što se tiče kolektivnih smeštajnih kapaciteta, hotela, najveće povećanje broja noćenja i dalje je u objektima visoke kategorije. Najviše u hotelima sa pet zvezdica, čak 30% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Takvi smeštaji visoke kategorije su odlično popunjen i za njima je velika potražnja tokom cele godine. Hoteli sa pet zvezdica imali su 13% više turista, kampovi 19% više, a objekti u domaćinstvu čak 63% više noćenja u odnosu na 2019. godinu.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Iz Turističke zajednice Kvarnera saopšteno je da u odnosu na 2019. godinu zabeležena potražnja za aparthotelima, heritage hotelima, kućama za odmor i kampovima u domaćinstvu. Oni očekuju i dobru postsezonu, posebno zbog nautičkog i kongresnog turizma.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -