20.6 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

S one strane Puta svile

Jermeni su, kao i njihove komšije na Kavkazu iz Gruzije, dugo bili poznati po velikodušnosti prema strancima, što je rezultat istorijski važnog položaja zemlje na čuvenom Putu svile

Jermenija je prilično turistički „zanemarena“, iako ima puno sadržaja koje može da ponudi putnicima. Malo ko zna, na primer, da se tamo nalaze neke od najboljih pešačkih staza u Evropi. S one strane Puta svile, kako ih nazivaju, su avanturističke ture obilaska neverovatnih krajolika ove zemlje.

Svaka pešačka tura podrazumeva boravak od nekoliko dana, jer se prelaze velike razdaljine. Magazin Wanderlust je posebnu pažnju posvetio Jermeniji, za koju kaže da turistima nudi neverovatna iskustva boravka u divljoj prirodi koja ima puno kulturno-istorijskih sadržaja sa liste Uneska.

Jedna od staza koja je posebno opisana jeste ona koja vodi putnike u senku moćnog Ararta, gde se prema predanju zaustavila Nojeva barka. To je mesto gde je započeo život nakon gneva božjeg u formi masovnog potopa, pa ima dosta simbolike. Jermenija putnicima predstavlja izvanrednu pozadinu za planinarenje i kulturno putovanje kroz svoje krajolike i istoriju.

Od ostalih, treba izdvojiti i pešačke ture po Dilijan nacionalnom parku, obilazak Tatev manastira, Ashtarak and Kasagh kanjona, kao i obilazak doline Yeghegis. Sve ture su fantastične i savršene za istraživanje pešice

Osim toga, Wanderlust navodi da aktivan odmor u Jermeniji podrazumeva šetnju po zemlji dramatičnih kanjona, vulkanskih formacija i tirkiznih jezera. Tu su i bujne šume, prostrane visoravni i spektakularne planine, gde uostalom istok susreće Zapad.

Čardak ni na nebu ni na zemlji, saznajte više.

Pored uzivanja u pejzažima i istoriji, Jermenija turistima nudi fantastičnu hranu i sjajno gostoprimstvo u jednoj od najspektakularnijih i najzanimljivijih zemalja. Upravo zbog toga je treba staviti na turističku mapu i listu želja. Pešačite iznad dramatičnih kanjona i klanaca, upoznajte nomade, šetajte između drevnih samostana, putujte Putem svile.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -