5.2 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Čardak ni na nebu ni na zemlji

Katski stub je crkva u Gruziji, izgrađena je u devetom veku, a poslednji monasi su je napustili 600 godina kasnije. Crkva se nalazi na istoimenom Katskom stubu, ili kako meštani kažu na Stubu života, i postoje brojne misterije i legende vezane za ovo mesto

Udaljena zapadna regija Imereti u Gruziji nudi putnicima jedinstveno iskustvo, posebno ako se u svojoj režiji vozite vijugavim seoskim stazama. Priroda je fantastična, ljudi su prijatni, ali niko ne očekuje ono što se na samom kraju seoskog puta nalazi. Ovde se dolazi zbog jednog posebnog religioznog iskustva, jer skrivena uličica vodi do jedne crkve koja kao čardak ni na nebu ni na zemlji godno stoji na vrhu monolita.

Katski stub je prirodan monolit koji se uzdiže više od 40 metara od tla. Na samom vrhu se nalazi verovatno najizolovanija crkva na svetu. Crkva je podignuta u devetom veku, a poslednji monasi su je napustili 6 vekova kasnije. Iako je neko vreme bila pusta, ona je dobila prvog “stanovnika” 1944. godine, 5 vekova nakon napuštanja.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Ceo prostor na vrhu stuba zauzima samo 150 kvadratnih metara, do njega se može popeti samo uz pomoć fizičke snage, tj penjanjem, a pretpostavlja se da je crkva bila mesto kontemplacije i molitve, namenjena onim ljudima koji su želeli da se odvoje od ostataka sveta.

I danas postoje mnoge stvari koje nisu jasne u vezi sa crkvom. Kamena crkva na vrhu pominje se samo jednom u dokumentima, i još uvek nije jasno kako su monasi uspevali da dođu do ove nepristupačne građevine. Tokom arheoloških istraživanja pronađen je skelet poslednjeg monaha a otkriven je čak i manji vinski podrum. Ovaj čardak ni na nebu ni na zemlji danas je dom samo jednom stanovniku, on ima 64 godine, u pitanju je sveštenik kome izgleda samoća ne smeta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -