20.7 C
Belgrade
nedelja, jul 21, 2024

Castellfollit de la Roca

Castellfollit de la Roca izgleda kao grad koji je nekada imao oblik normalnog grada, a onda se nekom neverovatnom silom razvukao kako bi pokrio kilometar dugu bazaltnu formaciju. Kuće su nesigurno postavljene blizu ivice stene, odakle se pruža nevrovatan pogled na okolinu

Castellfollit de la Roca pripada regionu La Garrocha, u provinciji Girona u Španiji. Njegova površina iznosi jedva jedan kvadratni kilometar, što ga čini najmanjom opštinom u pokrajini, a drugom najmanjom u Kataloniji. Ovaj grad je podignut na mestu gde se nalazi kamenolom odakle se decenijama kopao bazalt, stena vulkanskog porekla.

Naselje postoji više od 1000 godina, uske gradske ulice još uvek imaju tragove srednjovekovnog porekla, a središte grada ima bedeme koji su čuvali stanovnike tokom građanskog rata. Mnoge kuće i ulice u centru naselja takođe su izgrađene od tamne vulkanske stene koja služi kao pijedestal za grad.

Kuće su podignute oko centralno postavljene glavne ulice koja se vijugavo proteže duž čitavog grada usko pripijena između njih. Sve kuće se, takav je utisak, trude se da ostanu na litici. Kuće nalaze se na samoj ivici ove gorostasne vulkanske formacije, što s jedne strane uliva neku nesigurnost, a s druge obezbeđuje neverovatan pogled na okolinu.

Uske ulice grada slivaju se na staroj crkvi San Salvador, smeštenoj na jednom kraju stene. Crkva datira iz 13. veka, izgrađena je u kasnom renesansnom stilu, i ona je sigurno najznačajniji turistički sadržaj u gradu. Crkva je danas obnovljena i pretvorena u kulturni centar.

Najružniji grad u Toskani, saznajte više.

Castellfollit de la Roca je odlična destinacija za izlet, postoje organizovane turističke ture iz Girone i Barselone, a može se posetiti i u sopstvenoj režiji, imajući u vidu da je region dobro povezan putnom infrastrukturom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -