28.4 C
Belgrade
nedelja, jun 16, 2024

ROMODROM – Romski kulturni klub

Od početka oktobra, pa do sredine januara u našem gradu nas očekuje niz događaja koji su po konceptu i krajnjem cilju nešto što se, na ovaj način, do sada nije dešavalo

Idejni tvorac „ROMODROMA“ – Romskog Kulturnog Kluba, Dragan Ristić, aktivista i frontmen grupe KAL, kao i osnivač Romskog Kulturnog Centra, dolazi sa novom idejom, donoseći dašak diverziteta na kulturnu i muzičku scenu Beograda.

Projekat ROMODROM koji će u vidu više različitih manifestacija biti sproveden sa ciljem edukacije većinskog stanovništva o kulturi, tradicionalnom nasleđu i participaciji Roma u kulturnom i društveno-naučnom životu naše zemlje, usmeren je na prevazilaženje jaza koji je nastao vekovnim stereotipnim viđenjem romskog naroda i konstantnim udaljavanjem većinskog stanovništva. Kroz saradnju sa raznim umetnicima i naučnim radnicima kako romskog tako i neromskog porekla, ideja je da se podstakne i jačanje zdravog nacionalnog ponosa Roma, koji je vremenom poljuljan i povremeno čak doveden do negacije.

Kroz niz panel diskusija praćenih muzičkim programom, stvarajući opuštenu atmosferu punu poverenja, biće kreiran prostor za otvorenu komunikaciju i saradnju između dva naizgled veoma različita, a suštinski tako bliska sveta.

ROMODROM će biti otvoren 01.10.2022. u 20h u klubu Ciglana diskusijom pod nazivom „Romi u srpskoj kinematografiji“. Učesnici debate su Goran Gocić, pisac, novinar i filmski kritičar, Sreten Jovanović, filmski producent, Radenko Ranković, profesor filmske produkcije i Gordana Nešić, novinarka. Nakon razgovora sledi poslastica za muzičke sladokusce, koncert grupe AMARO DEL koja godinama neguju romsku muziku.

Dragan Ristić – Kal, kroz rad u Romskom Kulturnom Centru, godinama sprovodi projekte koji promovišu romsku kulturu, pa tako i ovaj put pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstva kulture i informisanja i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, a u saradnji sa Evropskim romskim institutom za umetnost i kulturu Srbija.
Više informacija na www.kalband.com

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -