15 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Spas restorana i okoline u višekratnoj staklenoj ambalaži

U Parizu je prošle godine pokrenut projekat koji bi trebalo da reši problem gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana se sakupi oko 15 tona otpada, od čega najviše odlazi na jednokratna pakovanja za hranu za poneti. Ovaj trend je posebno postao zabrinjavajuć u godinama pandemije, kad restorani nisu radili a dostava je u jednom trenutku ekspandirala do neviđenih razmera

Zero waste projekat pokrenut u Parizu je sebi postavio za cilj rešavanje problema gomilanja ambalažnog otpada. Spas restorana i okoline se nalazi upravo u višekratnoj staklenoj ambalaži.

Zahvaljujući sve sve većem broju restorana i prodavnica koje se uključuju u ovaj projekat postoji svetlo na kraju tunela, odnosno nada da će moći da se reši ovaj ozbiljan problem. Sistem kaucije, odnosno uvođenje višekratnih staklenih posuda za hranu može biti spas.

Svako ko želi da učestvuje u programu treba da preuzme aplikaciju GreenGo, a restorani i prodavnice im besplatno daju na korišćenje višekratnu staklenu ambalažu, navodi eKapija. Umesto plastičnih, uslovno rečeno, sva pakovanja i posude za hranu su od stakla.

Rok vraćanja ambalaže, tj kaucije je mesec dana, a ukoliko to ne bude učinjeno, kupcima se naplaćuje 10 evra. Sve posude koje se vrate se ponovo operu i budu spremne za sledeću turu. Ukoliko bude polomljena posuda, plaća se takođe neka simbolična suma.

U Mariboru raste najstarija vinova loza na svetu, saznajte više.

Verujemo da će ovakva ideja biti vrlo brzo primenjena i ostalim zemljama Evrope i sveta, pa i kod nas. Staklo je pre svega praktično, čvrsto je, lako se održava i za razliku od ostalih materijala mnogo je manje podložno bakterijama ili ostalim štetnim materijama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -