28.4 C
Belgrade
nedelja, jun 16, 2024

Najbolji sir na svetu za 2022. godinu

Ovogodišnji događaj World Cheese Awards održan je u Njuportu u Velsu, na kom je stručni žiri odabrao najbolji sir za ovu godinu. Nagrada je otišla, pomalo neočekivano, u Švajcarsku

World Cheese Awards je takmčenje na kom se svake godine bira najbolji sir na svetu. Na ovogodišnjoj manifestaciji je bio čak 4.434 sireva iz ukupno 42 zemlje, što je izazvalo dodatno ubuđenje okupljenih.

Na takmičenju je žiri sastavljen od 250 stručnjaka odlučivao o tome koji sir zaslužuje titulu najboljeg. Ovogodišnjeg pobednika, sir grijer (gruyere) iz Švajcarske, na kraju je odabrao stručni panel sudija, koji je prvo suzio izbor na najboljih 98, a kasnije na super finale sa vrhunskih 16 sireva. Takmičenje za najbolji sir na svetu za 2022. godinu je trajalo čak 10 sati, a svi sirevi su bili degustirani i testirani naslepo.

Gde nastaje Balık Ekmek, najukusnija ulična hrana Istabula?

Sudije su opisali pobednični sir Le Gruyère AOP surchoix kao izuzetno prefinjen, ručno pravljen sir, koji se topi na jeziku i ima note bilja i voća, sa puno ukusa i mirisa. Grijer sir je zreo sir i pravi se od kravljeg mleka.

Na drugom mestu je Gorgonzola Dolce DOP, mekani sir sa plavim maslacem koji proizvodi De’ Magi iz Italije. Interesantno je navesti da se francuski sir, tačnije Grosse Tomme de Bufflonne Cave Jacobine nalazi tek na trećem mestu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -