13.3 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Digital snowmads

Sve zemlje širom sveta pokušavaju da obnove svoje turističke industrije i ekonomije koje se oporavljaju nakon svih loših posledica i pandemije i svetske krize. Mnoge od njih vide izlaz u novoj formi turizma namenjenoj osobama koje rade od kuće. Takve osobe nemaju svoju kancelariju i njihov posao ne zahteva da budu vezani za određenu adresu. To se do sada uglavnom odnosilo na toplije zemlje, one sa morem i plažama. Međutim, takav trend nije zaobišao ni one destinacije koje nude dobar i kvalitetan zimski odmor

Digital snowmads je novi termin u turizmu, i podrazumeva radnike “na daljinu” koji menjaju kancelariju za adrenalinsku avanturu na planini. Oni nisu vezani mestom za posao, pa često mogu sebi da priušte da rade na različitim mestima, pa čak i na planinama. Njihov dan obično počinje ujutru na vrhu staze sa snoubordom, odakle se spuštaju ka hotelu gde ih čeka laptop i posao, navodi Euronews.

Ovakve ponude se sve češće mogu naći, hoteli i ski centri nude dobre uslove digitalnim nomadima, odnosno snowmad-ima, posebno van sezone. Tada je posao inače slabiji i slabija je potražnja za zimskim odmorima, ali su uslovi podjednako dobri, možda čak i bolji. Boravak van zimske sezone znači pre svega da na planini nema one uobičajene gužve. Tada je skijanje posebno dobro, jer na stazama nema skoro nikog.

Za sada se ovakve ponude mogu naći u Francuskoj, Austriji i Švajcarskoj. Međutim, to će postati trend i u ostalim zemljama okruženja. Prema istraživanju kompanije Babbel, čak 56% zaposlenih u Velikoj Britaniji je reklo da su ili prihvatili ili planiraju da rade na taj način.

Još jedna od prednosti rada na planinama je zdravlje. Boravak na svežem vazduhu i pojačana fizička aktivnost blagotvorno deluju na organizam, što je možda i najbitnije. Ljudi su stalno u pokretu, a samim tim su i produktivniji na poslu, što potvrđuju istraživanja.

Treba istaći da postoji i loša strana života na planinama. Takav vid odmora je dosta skup, posebno ako treba duže da se boravi na planinama. Dugoročni smeštaj u skijalištima notorno je skup i ponekad je nemoguće pronaći slobodno mesto. Dosta odmrališta zahteva da platite celu sezonu unapred, što je veliki trošak.

300 godina božićnih vašara u Beču, saznajte više.

Međutim, kuće za odmor i kompanije koje iznajmljuju prate trendove, što dosta olakšava boravak radnika na mesec dana ili duže. Swiss Escape na primer nudi smeštaj pogodan za rad u mestu Grimenc, dok Heyday Chalet u Morzine cenru u Francuskoj ima sopstveni co-working prostor i sobe za sastanke.

Odmor na plaži zvuči uvek privlačno, sunce i more i kokteli… Međutim, bar tako kažu, ko jednom proba posao u kombinaciji sa odmorom u zimskim centrima, taj se više na plažu više ne vraća. Planine ga uvek pozivaju da se vrati njima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -