22.8 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Hibridni turizam

Šta Pokémon GO i pandemija koronavirusa imaju zajedničko? Oba su dramatično ubrzala konvergenciju tehnologije i putovanja. Ovaj futuristički tehnološki trend bi po svemu sudeći mogao da naše sledeće putovanje učini zaista “van ovog sveta”

Hibridni turizam se sve češće pominje kao nešto što će obeležiti budućnost ne samo putovanja, već i svakodnevice. Popularna mobilna igra Pokémon dokazala je da je kreativna primena proširene stvarnosti dovoljna da podstakne korisnike na istraživanje realnog sveta.

Početak pandemije je učinio to isto, omogućio je putnicima (nažalost) da takođe istražuju svet virtuelnim putem. Potencijal proširene i virtuelne realnosti za poboljšanje iskustva putovanja naglo je rastao tokom pandemije, jer su turističke kompanije, atrakcije i destinacije prisiljeni da usvoje tehnologiju na načine na koje to do sada nije bilo potrebno.

Nakon pandemije, ista apsorbujuća tehnologija koristiće se za poboljšanje iskustva putnika, umesto da ga samo reprodukuje. AR, VR i metaverzum eksponencijalno će rasti unutar našeg fizičkog sveta, uvodeći putnike u potpuno novi tehnološki trend.

Jednostavna tehnologija na mobilnim telefonima može nas brzo povezati sa udaljenim zajednicama, čini putovanje pristupačnim i inkluzivnim za putnike sa poteškoćama u kretanju. Pomaže kompanijama da smanje štetne emisije smanjenjem fizičkog putovanja. Osim toga, pruža održivi izvor prihoda i organsku povezanost sa lokalnim vodičima i kulturno-istorijskim znamenitostima.

Prelaz se dogodio gotovo preko noći. Putnici su iznenada mogli da krenu u obilazak srednjovekovnog grada u Rumuniji ili da se pridruže turistima na pijaci u Marakešu. Sve to bez da ustanu iz svojih fotelja.

Sada se virtualna putovanja ubrzano razvijaju. Naoružani mogućnostima VR-a koje je pandemija oslobodila, sve više kulturnih atrakcija traži načine kako da iskoriste ove tehnologije.

Oslobođena ograničenja stvarnosti, VR i AR tehnologija omogućava ključnim turističkim mestima da angažuju putnike kao nikad pre. Ova tehnologija ne samo da poboljšava mogućnosti za pripovedanje priča i obrazovne svrhe, već integracija VR i AR tehnologije može udahnuti novi život čak i najposećenijim i poznatim destinacijama.

Primena tehnologije i hibridni turizam na primeru

Francuska je jedna od zemalja na čelu hibridnog turizma, što dokazuje VR iskustvo Eternal Notre Dame u Parizu. Nazivajući se „putovanjem kroz vreme“, zanimljivi 45-minutni obilazak vodi kroz 850-godišnju istoriju katedrale vrtoglavom brzinom.

Austrija takođe sprovodi koncept hibridnog turizma. U Beču je upotrebljena tehnologija kako bi se napravio osvrt i na prošlost i na budućnost palate Šenbrun.

U Italiji je virtuelnim putovanjem predstavljena katedrala Svetog Petra u Vatikanu.

Ova se tehnologija takođe može koristiti na nacionalnom nivou za podsticanje održivog turizma. Egipatska vlada službeno prihvata proširenu stvarnost i virtualnu stvarnost kako bi pokrenula i ekoturizam i medicinski turizam.

Air France pokreće Early Bird kampanju za 1000 destinacija širom sveta, saznajte više.

Kako svet ulazi dublje u metaverzum, jasno je da će ove tehnologije u nastajanju i dalje nalaziti primenu i integraciju u industriji putovanja. To je budućnost, a samo je pitanje vremena šta možemo da očekujemo i šta su za nas pripremili majstori tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -