18.6 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Firenca protiv prekomernog turizma

Firenca je uvek imala ozbiljne probleme sa prekomernim turizmom. Gradske vlasti se godinama, pa čak i decenijama bave negativnim stranama turizma koji je ozbiljno počeo da ugrožava normalno funkcionisanje svih komunalnih službi. U središtu svega se našla i Galerija Ufici (Uffizi), jedan od najpopularnijih muzeja na svetu. U narednim godinama, upravo zbog prekomernog turizma, cela Toskana će biti pretvorena u ogromnu umetničku galeriju

Firenca je jedan od najposećenijih gradova u Italiji, a gradske vlasti godinama pokušavaju da se izbore protiv prekomernog turizma. U svetu turizma Firenca je poznata kao grad-muzej, što je u slučaju meštana i samog grada postalo prokletstvo i teret. Možda i najveći problem sa masovnim turizmom ima Galerija Ufici, jedan od najstarijih i najuglednijih muzeja umetnosti na svetu.

Galeriju Ufici je dnevno posećivalo čak i do 12.000 turista, i svi su kao što to obično biva hteli da naprave po neki selfi ispred vanvremenski dela renesansne umetnosti, kao što je Botičelijeva Venera. Dok su se jedni fotografisali, drugi nisu bili u mogućnosti da vide umetnička dela, što je dovodilo do stvaranja velikih gužvi. U takvim gužvama se dešavalo da neka umetnička dela budu i oštećena.

Priča o višesatnim redovima za ulazak bilo je mnogo, a u galeriji su odlučili da urade nešto i po tom pitanju.  Ovaj muzej je postao nešto što bi trebalo da se na veliku žalost izbegava, posebno zbog stresa i ponašanja turista koji su u čekanju ili u obilasku gubili strpljenje.

Zbog svega toga, pokrenuta je i kampanja dobrog ponašanja, Enjoy Respect Florence, kojom su sankcionisni turisti. Kazne su bile i po 500 evra za turiste koji su pravili piknik po gradu, pravili gužve bez potrebe ili su svojim ponašanjem ugrožavali istorijske spomenike.

Danas, nakon pandemije i globalne krize, vlasti u Firenci su se odlučile na jedan interesantan korak. Odlučili su da turistima obezbede sve sadržaje ali tako da ih praktično udalje iz samog centra grada.

Uffizi Diffusi, Firenca protiv prekomernog turizma

Projekat Uffizi Diffusi, u slobodnom prevodu „raštrkani Ufici“, je reimaginacija italijanskog koncepta „raštrkanih hotela“. U okviru projekta su osmišljene pojedinačne „sobe“ za prijem turista smeštene u različitim kućama sela. U ovom projektu će sva umetnička dela biti izlagana u gradovima širom Toskane, pretvarajući najpoznatiju italijansku regiju u jedan veliki „raštrkani“ muzej.

Å, naselje sa najkraćim imenom, saznajte više.

Cilj ove akcije je stvaranje neke nove vrste turizma, koja će biti utemeljena na lokalnom stanovništvu, u cilju kreiranja fuzuje umetnosti i svakodnevnog života ljudi. Osim promovisanja umetnosti, na taj način će biti omogućena afirmacija i razvoj lokalnih zajednica. Umetnost ne može preživeti samo u velikim galerijama, svakako nije izolovana od sveta, i mora biti deo života ljudi. Nadamo se da će Firenca uspeti da dobije protiv prekomernog turizma, kako bi ostavila svoj legat budućim generacijama.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -