12.6 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Rjukan i život u senci

Gradske vlasti u Rjukanu su potrošile dosta novca na jedan projekat koji je doslovno doneo svetlost u grad. Meštani kažu da im je život sada mnogo lakši i da se osećaju kao i svi ostali ljudi kojima je sunčeva svetlost zagarantovana

Od septembra do marta meseca svake godine stanovništvo grada Rjukan u Norveškoj živi u senci. Naselje je izgrađeno u kotlini koju okružuju visoke planine, pa sunca gotovo i da nema. Iako ga vide na obroncima planina koje ih okružuju, u gradu ga ne osećaju i žive u polumraku. Međutim, život u senci jednostavno nije bio opcija.

Rjukan je grad u okrugu Telemark na jugu Norveške. U svetu je poznat kao jedan od od najmračnijih gradova. Zbog visokih planina koje okružuju grad njegovih 3.300 stanovnika nije izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti čak šest meseci u toku godine.

Njihov život je pomalo sumoran zbog toga. Oni se bude u mraku, u mraku doručkuju, ručaju i večeraju. U mraku idu u školu i na posao, odlaze u prodavnice, organizuju veselja i zabave. Mrak je dugo bio njihova svakodnevica.

Lokalne vlasti su 2013. godine uložile skoro pola milona evra u postavljanje solarnih ogledala na planini koje reflektuju malo sunčeve svetlosti na glavni gradski trg. Sunce na taj način može da obraduje meštane čak i u mesecima kad ga ima samo nekoliko sati dnevno.

Najjeftiniji siti brejk u Evropi, saznajte više.

Ova ogledala su donela svetlost u grad, a sa njom su stigli i turisti. Grad je godinama bio zanimljiva destinacija zbog 104 metra visokih slapova Rjukan, koji se nalaze u njegovoj blizini. Danas u Rjukan mnogi dolaze kako bi se divili genijalnosti naroda koji je sebi obezbedio mesto pod suncem.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -