14.3 C
Belgrade
sreda, maj 1, 2024

Trabouli, tajne uličice Liona

Trabouli je lokalni izraz u Lionu koji se koristi kada se opisuju mali uski prolazi između zgrada. To su male gradske tajne, mala vrata koja povezuju dvorišta sa ulicama, privatni i lični prolazi koje meštani izuzetno vole i rado koriste

Trabouli (Traboule) su prema rečima građana Liona najslađe tajne uličice na svetu. U pitanju su tajni natkriveni gradski hodnici koji prolaze kroz zgrade, dvorišta ili stepeništa u centralnom gradskom jezgru. Oni su pre svega intimni, lični i autentični portali koji vode ka svim pravcima u gradu.

Trabouli su idealni za istraživanje grada, kao romantične prečice ka skrivenoj i živopisnoj prošlosti grada. Iako ih u gradu ima gotovo 400, svaki od njih je poseban i drugačiji. Svaki ima jedinstvenu pastelnu boju, spiralno stubište, zasvođene tavanice ili renesansne lukove.

Tajne uličice Liona

Upravo je u tome njihova lepota i značaj. Uđete na vrata kao da idete ka svojoj kući, samo prođete kroz dvorišta nekoliko zgrada i onda izađete kroz druga vrata i nađete se u drugoj ulici. Kao tajna prečica kroz privatne zgrade, a da ne izlazite iz svog dvorišta ili svoje kuće.

U Lionu postoji nekoliko ulica koje idu paralelno sa rekom, ali nema mnogo sporednih i poprečnih ulica koje ih spajaju. U drevnim vremenima, kad je grad bio industrijski centar za proizvodnju svile u 15. veku, trebalo je što brže transportovati dragocene tovare svile do reke. Što je kraća udaljenost koju morate preći, to bolje.

Staza Bogova, put sa pogledom na Mediteran, saznajte više.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Steph Couvrette (@steph.couvrette)

Domišljati trgovci su počeli da koriste ove prečice prolazeći kroz kuće i privatna dvorišta kako bi došli do susedne ulice. Sa vremenom su te prečice počele da se razvijaju u dobro poznatu mrežu prolaza zvanih trabouli. Reč dolazi od latinskog “trans ambulare” što znači preći, proći kroz.

Vekovima kasnije prolazi su dobili potpuno drugačiju namenu. Tokom Drugog svetskog rata traboule su iz pokreta otpora koristili za tajne sastanke kako bi sprečili naciste da okupiraju celi Lion.

Danas su trabouli, pored svoje praktičnosti u svakodnevnoj upotrebi, postali izuzetno posećene atrakcije u gradu. Turisti u pratnji vodiča, često i sami, istražuju grad preko ovih romantičnih prolaza gde ih čekaju spiralna stepeništa, tornjevi, galerije u italijanskom stilu, bunari, statue i skulpture.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -