11.5 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Pariski sindrom, razočaravajuće destinacije

Na svetu postoji puno destinacija koje važe za najbolje, u smislu sadržaja koje nude i u smislu ukupnog broja turista koji ih posećuju svake godine. Međutim, mnoge od njih su, uključujući i najpoznatije, razočarale turiste, od kojih je Pariz ubedljivo na prvom mestu

Pariski ili Pariški sindrom je jedan termin koji se u turizmu koristi kako bi se opisalo jedno posebno stanje. Stručnjaci definišu ovaj sindrom kao poremećaj koji se manifestuje kao napad gneva, sukob između velikih očekivanja i brutalne stvarnosti koje turisti dožive u poseti Parizu.

Veliki broj turista se razočara kad nakon dugog planiranja dođe na željenu destinaciju i shvati da su stvari u realnosti potpuno drugačije. Ovaj poremećaj je na početku dijagnostifikovan kod Japanaca, koji su prilikom poseta Parizu doživljavali pravi “nervni slom”. Pariski sindrom je ponekad toliko snažan, da razočarani turisti koji posećuju Grad svetlosti doživljavaju fizičku mučninu, imaju ubrzan rad srca, pa čak i halucinacije.

Pariz je uvek očigledan izbor, ali sve više turista navodi da je zaista precenjena destinacija. Međutim, daleko od toga da je Pariz jedini grad koji ne ispunjava očekivanja turista.

Mreža za čuvanje prtljaga Radical Storage je odlučila da proveri 826.000 TripAdvisor recenzija u 100 najposećenijih gradova na svetu kako bi otkrila koji grad je najlošije rangiran, navodi Euronews.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fact Retriever (@factretriever)

Koje destinacije su najviše razočarale turiste?

Pariz je ove godine sa prvog mesta istisnuo američki grad Orlando, imao je najveći procenat negativnih recenzija. Na drugom mestu je glavni grad Indonezije, Džakarta, a na trećem Pataja sa Tajlanda. Pored njih, grad koji se najviše opisuje kao precenjen je još i Da Nang iz Vijetnama.

Prag je, s druge strane, bio najneupadljiviji s 3.9 posto svih recenzija. Turisti su ga najmanje od svih pominjali u negativnom kontekstu. Međutim, kada je reč o negativnim recenzijama, grad koji se najviše pominje kad su prevare u pitanju je Marakeš iz Maroka.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Koje destinacije su oduševile turiste?

Sve tri destinacije na vrhu liste bile su evropski gradovi bez izlaza na more. Na prvom mestu je Budimpešta, a slede Brisel i Cirih. Turisti su Budimpeštu hvalili zbog zapanjujuće arhitekture i ljubaznog stanovništva. Brisel i Cirih su imali čak 96% pozitivnih recenzija turista.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -