22.5 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Sous Vide – kuvanje za svakog

Uprkos reputaciji otmenog i kompleksnog kuvanja, Sous Vide vam može u velikoj meri olakšati život. Jednostavno je, maksimalno štedi vreme, jedino što zahteva jeste malo planiranja i razmišljanja unapred

Sous Vide kuvanje je zaista za svakog. Iako je teško je ne povezati tu vrstu visokotehnološkog kuvanja sa otmenom hranom i komplikovanom pripremom obroka, istina je potpuno drugačija. Kuvanje Sous Vide metodom kod kuće je jednostavno, a hrana pripremljena na takav način je sve samo ne otmena.

Što je Sous Vide kuvanje?

Sous vide je metoda kuhvanja u kojoj se namirnica pakuje u kese i vakuumira kako bi se uklonio sav vazduh. Kesa se zatim potopi u posudu sa vodom koja je zagrejana na određenu temperaturu. Hrana se tako kuva na konstantnoj i preciznoj temperaturi duži period vremena, što dozvoljava da se opustite i “potrošite” vreme na neki drugi način.

U zavisnosti od toga šta kuvate, namirnici u kesi može trebati od 15 minuta do nekoliko sati. U proseku ne traje više od sat, sat i po. Praktično je nemoguće prekuvati hranu u Sous Vide uređaju, jer održava konstantnu temperaturu.

Kako Sous Vide štedi vreme u kuhinji?

Vakumiranu kesu sa začinima i vašim namirnicama jednostavno spustite u aparat pun vode, i to je sve. Podesite temperaturu, obično se kreće od 55 do 80 stepeni Celzijusa, zavisi šta kuvate i podesite tajmer. Vreme takođe zavisi od namirnica i može varirati od 15 minuta do nekoliko sati.

Loše strane Sous Vide kuvanja

Najveća mana je brzina, ukoliko želite nešto lepo pripremljeno za kratko vreme, ovo nije metoda za vas. Priprema u zadnji čas zahteva užurbanost, malo seckanja ovde, nešto dinstanja tamo, što je potpuno drugačiji stil kuvanja. Sous Vide kuvanje je najbolje kad imate vremena da se pripremite unapred.

Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Sous Vide uređaji su precizni i nude vrlo nijansirane rezultate. Možete postići širok raspon tekstura i različite nivoe sočnosti. Zbog toga nećete znati koja je vaša omiljena temperatura kuvanja sve dok ne isprobate uređaj nekoliko puta. Međutim, kad se naučite, vaše kuvanje prelazi na autopilot i sve prolazi glatko i bez greške.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -