22.9 C
Belgrade
sreda, maj 1, 2024

Spanakopita, najukusnija pita Grčke

Grčka ulična hrana je bogata mirisima i ukusima, i proglašena je za jednu od najboljih svetskih kuhinja. Grčka kuhinja kombinuje ukuse istoka i zapada. Namirnice poput jogurta, orašastih plodova, semenki susama i pirinča prvi su uveli Persijanci. Sastojci poput sosova i testenine uvedeni su u kuhinju nakon rimske invazije. Kada su Arapi osvojili zemlju, uveli su kim, cimea i karanfilić. Takvo kulinarsko nasleđe daje grčkoj pripremi svežinu, raznolikost i prefinjenost, pa nije ni čudo što je Grčka danas poznata kao središte gurmana

U bogatom ukusu grčke kuhinje možete uživati u svakom zalogaju. Vodi vas na senzacionalno putovanje u prošlost u zemlju starogrčkih bogova i heroja koji su nekad stvarali ukusne specijalitete u kojima i danas rado uživamo. Spanakopita je jedno takvo jelo, u pitanju je najukusnija pita Grčke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maria Tsiakalou 🧿 (@marys_gramm)

Spanakopita je poslastica, predjelo ili lagani ručak, i posebno je vole deca. Ova pita sadrži nadev od spanaća, mladog luka i feta sira, i najverovatnije je ostala kao nasleđe nakon turske vladavina. Uglavnom se može naći na štandovima grčke ulične hrane, kao i u svim restoranima u Grčkoj.

Kuvar u fokusu – Aleksandar Novitović, saznajte više.

Spanakopita je idealan zalogaj i očaravajuće jelo koje će vam sigurno ulepšati dan. Uglavnom se služi topla, i u poslednje vreme je izuzetno popularna zbog rasta interesovanja za vegetarijanskim jelima. Ova pita je jedna od najmirisnijih i najzdravijih varijanti ulične hrane.

Postoje i kod nas brojne verzije ove pite, ali se razlikuju najviše po sastojcima koji se koriste u pripremi. Spanakopita se pravi isključivo sa spanaćem i feta sirom, dok tradicionalnan i autentičan ukus duguje začinskom bilju. Čuvena hrskavost se dobija kada se pre pečenja, kore izdašno premažu maslinovim uljem.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -