7.6 C
Belgrade
četvrtak, april 18, 2024

Šta se dešava sa novcem iz Fontane di Trevi?

Prema verovanju, ako bacite preko ramena novčić u Fontanu di Trevi, sigurno ćete opet posetiti Rim. Svake godine turisti bace više od milion evra u ovu fontanu, šta se dešava sa tim novcem, gde on završava?

Svake godine se sakupi oko 1.5 miliona evra zahvaljujući novčićima koje turisti bace u najpoznatiju rimsku fontanu svake godine. Šta se dešava sa novcem iz Fontane di Trevi? Gde idu kovanice sakupljene na ovaj način, imajući u vidu da se svakog dana prikupi preko 3.000 evra?

Već nekoliko decenija taj novac se prikuplja kako bi doprineo višem cilju. Počevši od 2001. godine, ovaj novac se donira organizaciji Caritas. Caritas je dobrotvorna organzacija rimokatoličke crkve, osnovana 1971. godine, koja sredstvima koje sakupi pomaže beskućnicima i porodicama koje se suočavaju sa finansijskim problemima, navodi Euronews.

Takva praksa je obustavljena 2017. godine, kada je odlukom gradskih vlasti taj novac preusmeren za saniranje puteva, kao i za socijalna davanja. Odlukom koja je donesena 2019. godine ta sredstva su bila namenjena gradskom budžetu, kao deo koji je služio za poboljšanje socijalne politike. Ovaj predlog je naišao na brojne kritike, pa se odluka nekoliko puta menjala.

Alpe Cimbra, skijaški raj Italije, saznajte više.

Fontana di Trevi je izgrađena između 1732. i 1762. godine, i danas je jedna od najpoznatijih znamenitosti Rima. Sa visinom od 26.3 i širinom od 49.15 metara predstavlja najveću fontanu baroknog stila u Rimu. Fontanu je izajnirao Nikola Salvi i predstavlja kroćenje sirove snage vode.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -