19.3 C
Belgrade
sreda, maj 1, 2024

Svetska prestonica pržene piletine

Zašto se mali grad Nakatsu smatra gradom sa najboljom prženom piletinom u Japanu, a vrlo verovatno i u svetu? I šta je uopšte „karaage“, delikates koji je proslavio ovaj grad?

Nakatsu je nezvanično svetska prestonica pržene piletine. Karaage je potekao baš iz ovog grada, i postao omiljena hrana cele nacije. Karaage je delikatna i komplikovana verzija pržene piletine. Ova divna hrskava poslastica je toliko je omiljena da svake godine stotine hiljada ljudi glasa u takmičenju širom zemlje kako bi odredili gde se služi najbolji karaage.

Iako metropole poput Tokija, Kjota i Osake dominiraju u svakom velikom takmičenju, male zanatske radnje iz grada Nakatsu, koji se nalazi u prefekturi Oita na južnom ostrvu Kjušu, obično osvajaju najviše nagrada.

Karaage Grand Prix je takmičenje u Japanu čiji se pobednik može pohvaliti da ima najhrskaviju, najsočniju i najukusniju prženu piletinu. Zašto je ovo važno? Termin, karaage se izgovara kao „karate“, osim što „t“ zamenite čvrstim “g”.  To je vrsta pržene piletine koja je u Japanu poznata i po jednostavnosti izrade i po tome što ima izuzetno složen ukus.

U pitanju je piletina premazana maslacem, nakon čega se uvalja u krompirov skrob kao premaz, koji u potpunosti prekriva komade pilećih bataka, prsa, vrata i krilaca. Tako pripremljena piletina se prži u dubokom ulju. Piletina je pre toga marinirana u mešavini soja sosa, đumbira, soli, belog luka i drugih tajnih sastojaka koji oslobađaju eksploziju ukusa. Piletina je toliko dobra i poznata, da je i čuveni Entoni Bordejn bio opsednut ovim delikatesom.

U osnovi, karaage je krajnji rezultat višegeneracijske istorije koja spaja kontinente, doba istraživanja, međukulturalnog mešanja, gladi i svetskih ratova. To je pečena piletina koja se razlikuje od bilo koje druge i smatra se hranom za dušu u Nakatsu gradu, navodi BBC.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by YAA (@yaa1701)

Poreklo delikatesa može se pratiti unazad do 16. veka kada su portugalski misionari stigli na obale japanskih ostrva Kjušu i sa sobom doneli svoje metode pripremanja prženog mesa. Polako su japanski stanovnici počeli da usvajaju neke od zapadnjačkih načina da bi stvorili nešto što se danas zove tempura. Tempura je smesa za pohovanje i sastoji se (uglavnom) od brašna, jaja, soli i vode.

Istorija i piletina

Jedenje piletine nije dolazilo u obzir sve dok tragedija nije pogodila ovu ostrvsku državu. Tokom Kyōhō ere (1716.-1736.), raširena glad praktično je uništila prinose pirinča i ubila desetine hiljada ljudi. U cilju obnavljanja ekonomije i stanovništva, farmeri su bili primorani da se više bave uzgojem peradi kako bi prodavali jaja. Na kraju, počeli su da konzumiraju i njihovo meso.

Kuvar u fokusu – Aleksandar Novitović, saznajte više.

Nakon toga, 1868. godine je novi japanski car krenuo u drastičnu reformu društva. On je krenuo da usvaja zapadnjačke ideje kada je u pitanju industrijalizacija, vojna tehnologija, pa čak i prehrana ljudi. To je u osnovi značilo konzumiranje više mesa.

Međutim, tek nakon Drugog svetskog rata pržena piletina, a posebno karaage, postala je široko rasprostranjen specijalitet. Posle rata je Japan bio desetkovan, nestašica hrane je bila velika, pa je uspostavljenjem zapadnih, posebno američkih standarda piletina postala jedna od glavnih namirnica.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -