14.7 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Ulazak u EU uz taksu i onlajn odobrenje

Građani Srbije su do sada mogli da putuju u evropsku šengensku zonu bez vize ili bilo kakvog prethodnog odobrenja, što će početkom godine biti promenjeno. Počevši od 2023. godine biće obavezno podnošenje onlajn zahteva i plaćanje takse

Ulazak građana Srbije u EU uz biće moguć samo uz plaćenu taksu i onlajn odobrenje. Svako ko bude hteo da putuje moraće da podnese onlajn zahtev kroz Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS.

Kako je najavljeno, ETIAS sistem bi treblalo da bude implementiran već u januaru, zatim je odložen za maj 2023. godine. Tačan datum još uvek nije poznat. Onlajn formular za prijavu moći će da se popuni ili preko zvanične ETIAS internet stranice ili mobilne aplikacije.

Onlajn prijava bi trebalo da bude popunjena najkasnije 96 sati pre datuma putovanja. Prijava sadrži sve neophodne podatke, adresu e-pošte, podatke o pasošu kao i lične podatke, navodi n1info.com.

Nakon prijavljivanja, poslednji korak je plaćanje takse za prijavu preko kreditne ili debitne kartice. Naknada za taksu iznosiće sedam evra za sve podnosioce zahteva koji su stariji od 18 a mlađi od 70 godina. Maloletna lica i lica starija od 70 godina nemaju obavezu plaćanja takse.

Area Sakra, grad mačaka.

Odobrenje bi trebalo da se dobije u roku od par minuta od trenutka podnošenja prijave, i važiće tri godine i u tom periodu broj putovanja u zemlje EU nije ograničen. Građani Srbije moći će da ostanu u Evropskoj uniji najviše 90 dana u periodu od 180 dana. Njima će ETIAS biti neophodan za gotovo sve države Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -