11.8 C
Belgrade
četvrtak, mart 28, 2024

Trendovi putovanja koji će obeležiti 2023.

Onlajn agencija za putovanja Kayak je objavila svoju prognozu turističkih trendova za 2023. godinu. Kroz sveobuhvatnu analizu aktivnosti potrošača, pretraživanja i prodaje putovanja i iskustava, novi izveštaj nudi uvid u ono što nas očekuje u sledećoj godini

Putovanja se vraćaju u velikom stilu! Nakon pandemije i krize u Ukrajini, čini se da putovanja nikad nisu bila popularnija globalno. Koji su to trendovi putovanja koji će obeležiti 2023. godinu, i šta nas očekuje u narednom periodu?

Loša vest već na samom početku jeste ta da će troškovi putovanja i cene proizvoda ostati “prenaduvani” dok ulazimo u novu godinu. Međutim, glavni zaključak koji je vidljiv iz Kayak-ove analize jeste taj da putnici imaju nameru da ponovno putuju svetom. Na to neće uticati čak ni stanje na bankovnim računima, navodi Kayak.

Nova 2023. godina obećava. To se pre svega odnosi na “talas” putnika željnih putovanja koja su im predugo uskraćivana zbog gotovo trogodišnjih ograničenja povezanih sa pandemijom ili krizom. Uprkos sve većim cenama, zabeležen je porast interesovanja za putovanjima od čak 52% u odnosu na prethodnu godinu.

Last minute rezervacije

Još jedan trend koji je sve popularniji je potražnja za last minute putovanjima, posebno za destinacijama u inostranstvu. Više niko ne želi da rezerviše unapred, bez obzira na povoljnost takvih aranžmana. Osećaj neizvesnosti zbog svega što može da se desi, reskiranje da planovi budu poremećeni okolnostima koje su izvan kontrole putnika postali su prošlost.

Opada potražnja za iznajmljivanjem automobila

Kompanije za iznajmljivanje automobila širom sveta su početkom prošle godine imale puno posla. Podaci Kayak-a pokazuju da će putnici od sada manje rentirati vozila, što će dovesti i do pada cena takvih usluga. Pored toga, zabeležen je snažan porast pretraživanja za iznajmljivanjem električnih vozila, što ukazuje na to da održivost putovanja postaje sve veći prioritet među putnicima.

Opada potražnja za udobnim letovima

S obzirom na to koliko su avioni ovih dana puni, koncept „udobnog letenja“ može se činiti apsurdnim. Prema podacima, putnici koji su do sada tražili dodatni prostor za noge ili veće sedište danas se uglavnom odlučuju za premium ekonomsku ili poslovnu klasu na svom sledećem putovanju. Jeftinije je i praktičnije, i takva sedišta su uglavnom dostupnija.

Area Sakra, grad mačaka.

Urbane destinacije su ponovno u igri

Kayak je otkrio da su neki od najjeftinijih letova sledeće godine usmereni prema velikim gradovima. Nakon pandemije, socijalnog distanciranja i otvorenog prostora, došlo je vreme za ponovno zbližavanje i druženje. Svi veći gradovi se pripremaju za prijem turista, a očekuje se i porast cena karata prema gradovima širom sveta upravo zbog velikog intresovanja. Najpopularniji vid odmora, osim klasičnog letnjeg ili zimskog, biće ponovo vikend putovanje odnosno stari dobri siti brejk.

Najpopularnije destinacije za 2023. godinu

Po prvi put, devet od 10 najpopularnijih destinacija nalazi se u azijsko-pacifičkoj regiji, što odražava ogromnu potražnju za područjem sveta koje je uglavnom bilo zabranjeno usred pandemije. Najpopularnije destinacije su:

1. Ho Ši Min, Vijetnam

2. Tajpej, Tajvan

3. Oklend, Novi Zeland

4. Singapur

5. Hong Kong

6. Melburn, Australija

7. Bangkok, Tajland

8. Tokio, Japan

9. Sidnej, Australija

10. Tel Aviv, Izrael

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -