28.4 C
Belgrade
nedelja, jun 16, 2024

Tri najlepša sela sveta

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija je nedavno objavila svoju godišnju listu najboljih turističkih sela širom sveta. Svako selo je ocenjivano prema društvenoj i ekološkoj održivosti, kao i prema turističkoj ponudi. Interesantno je navesti da je svaka zemlja mogla da kandiduje po jedno selo, izuzev Španije, koja na listi najlepših i najboljih ima čak tri svoja sela

Svetska turistička organizacija (UNWTO) je napravila listu koja daje odgovor koja su to trenutno najbolja turistička sela na svetu. Lista sadrži 32 ruralna mesta koja treba posetiti u sledećoj godini. Čak tri najlepša sela sveta koja se nalaze na listi dolaze iz Španije.

Barselona, Madrid, Sevilja ili Valensija su dobro poznati turistima, čak i previse dobro. Međutim, Španija ima mnogo toga da ponudi, što potvrđuje i lista koju je sastavio UNWTO. Čak tri španska sela proglašena su najboljim selima na svetu za turistički posetu. Španija je tako postala prva zemlja koja se može pohvaliti sa najviše sela od svih zemalja na listi.

Ova lista je zaista veliki pomak u odnosu  na uobičajene liste “Instagramičnih” mesta u poznatim turističkim destinacijama. UNWTO se u poslednjim godinama fokusira na odgovorni turizam, pa su ova sela odabrana zbog načina na koji povećavaju broj turista bez uništavanja onoga što oni dolaze da vide ili dožive.

Area Sakra, grad mačaka.

Španija je predstavljena srednjovekovnim katalonskim selom Rupit, selom Alkezar (Alquezar) u planinama Sijera de Guara u Aragonu i selom Gvadalupe (Guadalupe), poznatom po manstiru, koje se nalazi u regiji Ekstremadura.

Rupit

Rupit je šarmantno srednjovekovno selo smešteno u spektakularnom prirodnom okruženju. Sve posetioce najviše oduševljava arhitektura, sve je izgrađeno od kamena, što selu daje dramatičan i ruralan izgled. Posebno je interesanto besciljno šetati i otkrivati skrivene kutke stare nekoliko vekova na putovanju koje vam omogućava da upoznate pravu suštinu lokalne tradicije.

Alkezar

Alkezar je mesto bogate kulturne baštine. To je malo selo od oko 300 stanovnika koje je smešteno na stenama u Aragonu. Nalazi se u prirodnom parku Sijera de Guara koji pruža puno sadržaja za ljubitelje aktivnog odmora. Popularne aktivnosti, osim uživanja u samoj arhitekturi grada, uključuju kanjoning, hajking, penjanje po stenama i ostale adrenalinske avanture.

Gvadalupe

Gvadalupe je istorijsko selo takođe proglašeno kulturnom baštinom. Sačinjeno je od kamenih ulica i tradicionalnih kuća, koje oplemnjuju vredni spomenici kao što je manastir Gospe od Gvadalupea. Ovo selo je takođe odlična polazna tačka ako želite da posetite obližnje gradove. Jednostavna, ali jako ukusna ekstremadurska gastronomija, pripremljena sa sastojcima vrhunskog kvaliteta, jedna je od glavnih najvažnijih turističkih sadržaja ovog područja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -