15 C
Belgrade
subota, april 20, 2024

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba

Španija je poznata kao zemlja gde se jako dobro jede. Hrana za njih predstavlja lek za dušu, povod za razgovor i druženje, jedan sasvim poseban životni stil. Oni toliko vole hranu, da su u trenucima iščekivanja ručka ili večere nastali najukusniji zalogaji kojim oni “skraćuju” vreme do obroka. Tako je stvoren i montadito, jednostavan i autentičan sendvič, koji je toliko popularan da postoji nebrojeno varijanti i vrsta

Montadito je vrsta sendviča koji se uglavnom jede u barovima i kafićima u Španiji. Nastao je kao posebna vrsta tapas zalogaja, osnovna razlika je u tome što montadito sadrži hleb na koji se dodaju razni sastojci, a tapas predstavlja “zalogaj” hrane koji ne mora da uključuje hleb. Takođe, da bi pripremili montadito nije potreban poseban recept ili kuvanje.

Zašto Španci obožavaju montadito?

U Španskoj kulturi je međuobrok, takoreći užina, jako poplaran. On im omogućava da prevare stomak i utole glad, bar na kratko. Takođe im obezbeđuje i prigodnu podlogu za čašu vina ili piva. Jede se “s nogu” i dolazi u svim mogućim varijantama, što ga čini neodoljivim.

Montaditos su otvoreni sendviči, prave se od jednog komada hleba slučnog bagetu. Veruje se da su montaditos bili prva vrsta sendviča u Španiji, i datiraju iz petnaestog ili šesnaestog veka. Naziv montadito potiče od reči montar, što znači slagati, pošto se svi sastojci samo slažu preko hleba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TU magazin (@tumagazin.rs)

 Zamalo bez ćevapa u Mišlenovom vodiču, saznajte više.

Montadito dolazi u svim ukusima, tu je govedina, piletina ili svinjetina. Tu su i svi mogući morski plodovi, razni namazi, a postoje i veganske ili vegetarijanske vrste. U pripremi se obični ne koristi nikakvo kuvanje, a mogu se jesti topli ili hladni. Pored toga što su izuzetno ukusni, oni su i na oko jako lepi, a svi znamo da se hrana prvo jede očima. Na svoje montadito zalogaje su Španci posebno ponosni. Kažu da se ljubav rađa na prvi zalogaj, i da nikad ne prestaje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -