9.1 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Kako se grad bez snega vratio na mapu zimskih destinacija?

U planinama Vercors u Francuskoj, dve bliznakinje, vrhovi pod imenom Dve sestre (Les Deux Sœurs), sunčaju se na zimskom suncu. Ovaj prizor i nije toliko neobičan, da one nisu obično prekrivene snegom u ovo doba godine. Nakon više godina, sneg nije prekrio planinu, žičare miruju, i nema skijaša. Međutim, iako snega nema, na planini ima turista, oni su samo skije zamenili rančevima i biciklima

Zimsko odmaralište Col de l’Arzelier u Francuskoj je poznato kao vrhunska destinacija za zimski odmor. Međutim, ova godina nije bila blagonaklona prema njemu, kao i prema većini sličnih destinacija u Evropi, pa snega uopšte nije ni bilo. Kako se onda grad bez snega uspešno vratio na mapu zimskih destinacija?

Na 1.154 metra nadmorske visine, Col de l’Arzelier oduvek je bio porodična destinacija za odmor. Odmaralište je izgrađeno 1960-ih, i ubrzo je postalo popularno među meštanima i decom. Danas, to je jedno od 186 skijališta zatvorenih u Francuskoj od 1970-ih godina, jer snega nema već nekoliko godina.

Postoje brojni razlozi zašto je Col de l’Arzelier zatvoren. Klimatske promene odigrale su veliku ulogu, što se vidi nakon nekoliko sezona bez snega. Problemi oko privatnog zemljišta i nedostatak sezonskog smeštaja takođe su uticali na takvu odluku. Pored toga, sam grad Château-Bernard sa 300 stanovnika nije mogao držati korak sa održavanjem skupe i zastarele opreme, navodi Euronews.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Algd Pierrick (@rouleur_38)

Imajući u vidu sve navedeno, gradske vlasti su odlučile da potpunio promene dotadašnju politiku i promene poslovanje iz korena. S obzirom na ekonomsku nužnost i promenjivu klimu, odlučili su da krenu u drugom pravcu. Sada je fokus na prirodi i netaknutoj okolini, umesto na snegu.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Priroda i društvo

Hotel u mestu Château-Bernard je zatvoren i žičare miruju, ali u podnožju francuskih padina otvoren je centar za prodaju i iznajmljivanje električnih bicikala. Oni su idealni za istraživanje okoline. Pored toga, na nekadašnjim stazama su podignute jurte, koje obezbeđuju turistima predah i sklonište, i neverovatan pogled na okolinu. Takođe, u nekadašnjem prostoru koji je služio za iznajmljivanje skijaške opreme je otvorena fabrika testenine.

Na okolnim padinama su izgrađene pešake staze, a postoje brojni poligoni i litice za penjanje. Na samom vrhu planinskog lanca, koji je dostupan za pešačenje, može se u daljini videti čak i vrh čuvenog Monblana, kada je lep vreme.

Sve ove promene su bile teške, navode meštani, posebno oni koji su poznavali dobra stara skijaška vremena. Međutim, ipak je u pitanju bio opstanak naselja, pa su oni zaista ozbiljno shvatili neophodnost promene. Danas je to jedna odlična destinacija za sva godišnja doba, priroda je divlja i netaknuta, a narod srdačan. Ovo je još jedan primer kako se može i mora poslovati i prilagođavati vremenu koje nam dolazi.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -