12.3 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Turizam ugrozio osmo svetsko čudo

Mreža pirinčanih polja u Banaue u Filipinima je toliko dugačka da može da se protegne čak do polovine planete. Ovaj živopisni pejzaž je najpoznatiji po terasama koje su stare više hiljada godina, i čine jedan od najupečatljivijih prizora na svetu. Međutim, njemu sada preti opasnost od nestajanja, jer se stanovništvo masovno okreće turizmu dok zapostavlja poljoprivredu

Banaue pirinčane terase su poljoprivredno remek-delo koje je osmišljeno i izgrađeno pre više od 2.000 godina. Često se nazivaju i „osmo svetsko čudo“, kome danas preti opasnost od kolapsa, jer je turizam ugrozio njegov opstanak.

Smeštene su na 1.500 metara nadmorske visine na padini planine Cordillera u Filipinima, i stare su koliko i neke egipatske piramide. Ove terase na kojima se sadi pirinač su danas u opasnosti od nestajanja, jer se lokalno stanovništvo sve češće okreće poslovima u turizmu.

Za razliku od drugih pirinčanih polja širom sveta, ove terase su poplavljene tokom cele godine zahvaljujući sistemu navodnjavanja koji je projektovan kada su izgrađene. Voda teče iz šuma na vrhovima planina i usmerava se na svaku stepenicu dok se spušta prema dnu. Na svom putu one ispunjavaju sve terase podjednako, čineći ih izuzetno plodnim za kultivisanje pirinča.

Zbog klimatskih promena i sve većeg broja turista, ove stepenice ka nebu, kako su još poznate, broje svoje poslednje dane. Ovaj neverovatan poduhvat drevnog inženjerstva sada je u opasnosti čak i od urušavanja. Sve su češći i intenzivniji tajfuni, snažni olujni vetrovi, koji uništavaju strukture koje podupiru ova polja. Erozija je počela da uzima svoj danak i zemlja sa slojevitih terasa polako nestaje, navodi Euronews.

Popravak konstrukcija je skup, a drugi poslovi su dosta bolje plaćeni. Sve veći broj poljoprivrednika napušta ovaj posao i prelazi u turističku industriju, da rade kao vozači ili vodiči, što je daleko isplatljivije i sigurnije.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

Prema poslednjem istraživanju, trenutno je čak trećina pirinčanih polja u Banaueu napuštena. Ovo “zanemarivanje” je izazvalo veliki strah od opstanka ovih divnih zelenih stepenica do neba, posebno kod Uneska čiji su deo kulturne baštine.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -