20.6 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Gejšama do oporavka turizma

Svaka žena koja bude deo ovog jedinstvenog programa u Japanu, moraće pored svakodnevnog posla, da nauči da pleše, peva i svira na određenim instrumentima

U japanskom gradu Gero postoji jedan poseban program oživljavanja turizma. Žene koje su zaposlene u lokalnoj samoupravi se takođe dodatno obučavaju kako bi postale “maiko”, što u prevodu znači „gejša šegrt“. Ovo je drugi primer u toj zemlji da gejšama pokušavaju da dovedu do oporavka turizma.

U prefekturi Gifu, japanskom gradu sa termalnim izvorima, pokušavaju na sve načine da ožive kultnu tradiciju i podstaknu turizam. U japanskoj tradiciji gejše predstavljaju tradicionalne ženske zabavljačice. Njihova osnovna veština se ogleda u umeću različitih umetničkih izvođenja i stilova poput muzike i plesa.

Obuka za ovakav vid zabavljačica traje tri godine, a novo zapošljavanje u okviru ovog programa počinje u februaru. Rukovodilac ovog programa u turističkom odeljenju Gera, ističe da su istorija i kultura gejši važni i da ih treba prenositi dalje.

Daleke destinacije kao životni stil, saznajte više.

To je pre svega važno za revitalizaciju ruralnih područja, kako bi privukli turiste u odmaralište termalnih izvora, koje je još uvek zadržalo ostatke drevne tradicije. U okviru programa žene i devojke uče bonton, ples i narodne pesme. Interesantno je navesti da su sve žene u programu državne službenice, nije im dozvoljeno da zabavljaju privatne grupe, ali mogu da nastupaju u javnosti.

Pre nekoliko decenija njih je bilo više od dvesta zajedno sa šegrtima. Međutim, taj broj je drastično opao, i trenutno ih ima samo tri.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -