20.7 C
Belgrade
nedelja, jul 21, 2024

Tikveš predstavio prvo vino od organskog grožđa

Na ovogodišnjem tradicionalnom obeležavanju Svetog Trifuna, praznika vinogradara i vinara, „Tikveš” vinarija predstavila je svoje prvo vino napravljeno od sertifikovanog organskog grožđa „Domaine Lepovo Chardonnay” iz berbe 2021. Prateći savremene svetske trendove u gajenju grožđa i proizvodnji vina, Tikveš se opredelio za organsku proizvodnju na lokalitetu Lepovo. Novi pravac proizvodnje organskog grožđa deo je strategije i aktivnosti održivog razvoja i zelene transformacije vinarije

„Potrošači, posebno nove generacije, postaju svesniji organske proizvodnje i žele da konzumiraju proizvode koji su proizvedeni u skladu sa prirodom. Idući u korak sa potrebama potrošača, Tikveš od sada proizvodi autentična vina od organskog grožđa, koja sve više postaju glavni izbor širom sveta“ saopštavaju iz Tikveša.

Organsko grožđe se proizvodi po strogim propisima kojima se ograničava upotreba sredstava zaštite i tretmana. Sertifikat o organskoj proizvodnji je garancija da su vina proizvedena od grožđa koje je uzgojeno na način koji je u skladu sa prirodom, a dodatno se primenjuju i određeni specifični postupci kao što su smanjenji prinosi vinove loze i noćna berba koja doprinosi većoj koncetraciji svih primarnih aromatičnih kompleksa u grožđu. Uvedeni su i posebni enološki postupci među kojima su divlji kvas koji prirodno sazreva u zrnu grožđa, odležavanje i sazrevanje vina u specijalnim betonskim sudovima i amforama koje omogućavaju da vina proizvedena na ovaj način imaju izuzetne jedinstvene karakteristike koje su pokazatelj vrhunskog vina.

Prvo vino od sertifikovanog organskog grožđa ,,Domaine Lepovo Chardonnay” iz 2021 godine uskoro će biti dostupno potrošačima, a u narednom periodu sva vina Domaine Lepovo proizvodiće se od organskog grožđa, čime se povećava dodatna vrednost i konkurentska prednost.

Na tradicionalnom orezivanju vinove loze prazniku vinogradara i vinara Svetom Trifunu mnogobrojni partneri, vinogradari, diplomate i poznavaoci vina imali su jedinstvenu priliku da probaju prvo sertifikovano organsko vino. Vinarija Tikveš usmerava svoju proizvodnju u novom pravcu u skladu sa potrebama potrošača.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -