2.5 C
Belgrade
sreda, 6 decembra, 2023

Otvaranje izložbe „Nadežda Petrović: Modernost i nacija“

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, u Velikoj sali Narodnog muzeja Srbije 14. februara u 18 časova otvara se izložba NADEŽDA PETROVIĆ: MODERNOST I NACIJA, priređena u čast 150. godišnjice rođenja naše velike umetnice

Svestrana ličnost Nadežde Petrović koja se bavila slikarstvom, likovnom kritikom, fotografijom, pedagoškim radom, ženskom emancipacijom, te političkim i nacionalnim pitanjima, svedoči o njenoj angažovanosti i srčanoj uključenosti u društvena i umetnička previranja s početka 20. veka, sa ciljem da na njih utiče svojom borbom za napredak naroda i čovečanstva.

Sa težnjom da se stvaralaštvo Nadežde Petrović predstavi na celovit i sveobuhvatan način, uz dela koje Narodni muzej baštini, izložena su i dela iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Umetničke galerije Nadežde Petrović u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Pored izvanrednih slika, koje su postavile temelje srpskom modernom slikarstvu, publika će imati priliku da Nadeždu upozna i kao prvu srpsku fotografkinju.

Posetioci će izložbu NADEŽDA PETROVIĆ: MODERNOST I NACIJA u Narodnom muzeju Srbije moći da pogledaju sve do 15. aprila nakon čega će istu čast imati i posetoci Galerije Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki, Muzeja Savremene umejetnosti Republike Srpske, Umetničke galerije Nadežda Petrović i Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -