11.6 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Stiže najbrži putnički avion

Ovaj specijalni putnički avion se zove Overture, i radi se o najbržoj komercijalnoj letelici do sada. On će, ukoliko sve bude prošlo kako treba, biti uvršten u flote nekoliko svetskih avio-kompanija već krajem ove decenije

Kompanija Boom Supersonic iz Sjedninjenih Američkih Država stoji iza Overture proizvoda, aviona za kog kaže da će se kretati brzinama većim od 2.000 kilometara na sat, što je dvostruko više od brzine sadašnjih aviona. Overture će biti najbrži putnički avion na svetu do sada.

Tehnologija supersoničnih komercijalnih letelica nije ni novina ni tajna, pošto je prošlo skoro 20 godina nakon poslednjeg leta konkorda. Konkord je bio sličan takav avion, koji je povučen iz upotrebe jer je bio potpuno nerentabilan. Međutim, novi avioni bi trebalo da budu praktičniji i ekonomičniji, pa je American Airlines naručio čak 20 supersoničnih putničkih aviona koji bi se mogli naći u upotrebi 2029. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boom Supersonic (@boomsupersonic)

Overture će moći da stigne od Londona do Njujorka za samo tri i po sata. Putovanje koje traje čak 15 sati, od Los Anđelesa do Sidneja, trajaće nešto više od šest sati. Overture ima kapacitet između 65 i 80 putnika, a nove tehnologije smanjuju nadzvučnu buku i smanjuju opterećenje motora.

Iz kompanije Boom Supersonic sopštili su da će u potpunosti raditi na održivom gorivu i imati nultu neto emisiju štetnih gasova, što će promeniti ceo koncept avio-industrije. Overture će pre svega biti održiviji, bezbedniji i ekonomičniji nego bilo koji sličan avion do sada.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -