12.3 C
Belgrade
petak, mart 29, 2024

Hrvatsko maslinovo ulje među najkvalitetnijim na svetu

Na takmičenju je analizirano 1.159 uzoraka maslinovog ulja iz 28 zemalja, što potvrđuje činjenicu da je NYIOO jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih svetskih smotri za maslinovo ulje iz svih krajeva sveta

Hrvatsko maslinovo ulje se našlo među najkvalitetnijim na svetu. New York International Olive Oil Competition – NYIOOC je jedno od najvećih i najprestižnijih svetskih takmičenja ekstra devičanskih maslinovih ulja. Prema njihovom godišnjem izveštaju i vodiču za najbolja svetska maslinova ulja, hrvatsko maslinovo ulje je peto na svetu po kvalitetu za 2022. godinu.

Hrvatska je osvojila četvrto mesto po ukupnom broju dobijenih medalja za maslinova ulja, imajući u vidu da je nagrađeno čak 87 uzoraka. Među 1.159 uzoraka njih 790 je dobilo zlatne i srebrne nagrade.

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Najbolje plasirano ulje je Oio Vivo Žižolera. Ovo je retko i kvalitetno ulje autohtone vrste specifične za područje Vodnjana. Odlikuje ga srednji do intenzivni voćni miris svežeg origana, artičoka, ploda i lista zelenog paradajza i zelenog bibera. Masline se brzo beru i brzo presuju, kako bi ulje sačuvalo sva svoja svojstva. Ovo ulje je zauzelo peto mesto.

Ukupno 30 maslinovih ulja iz Istre je dobilo zlato, a još sedam istarskih ulja je dobilo srebrnu medalju. Izuzetan rezultat još jednom potvrđuje veličinu istarskog ekstra devičanskog maslinovog ulja na svetskoj sceni.

Listu svih nagrađenih maslinovih ulja možete pogledati na zvaničnoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -