14.7 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Morski krastavac, delikates od 3.000 evra

Ova morska životinja je prilično neugledna i mnogi se pitaju zašto je na Jadranu, ali i na celom svetu, zabranjena za lov. Njegova tajna je u zdravlju, zbog visoke hranljive vrednosti morski krastavci su poseban specijalitet, naročito u Aziji. Pored toga, oni se koriste i u tradicionalnoj kineskoj medicini

Morski krastavac je 80-tih godina prošlog veka zbog ugroženosti proglašen zaštićenom vrstom. Nakon zabrane, započet je proces eksperimentalnog izlovljavanja u komercijalne svrhe, zbog čega je ova vrsta postajala sve ugroženija. Ovaj za mnoge „delikates“ košta čak i do 3.000 evra po kilogramu, što objašnjava dosta toga.

Morski krastavci žive na muljevitom morskom dnu gde imaju vrlo značajnu ulogu u morskom ekosistemu. Najviše ih ima u azijsko-pacifičkoj regiji, a na dubinama većim od 8.500m čine gotovo 90% ukupnog broja živog sveta.

U mnogim zemljama postoji mišljenje da sadrže izrazito lekovita svojstva pa ih se zbog toga koriste i u medicini i u ishrani. U Kini su morski krastavci specijalitet, ali i tradicionalni lek za mnoge bolesti. Na zapadu su oni deo mnogih kozmetičkih proizvoda, a koriste se i kao mamci u ribolovu.

Morski krastavci su hit na svetskom tržištu, zbog velike potražnje njihove cene su izuzetno visoke, za kilogram određenih vrsta krastavaca treba izdvojiti čak 3000 dolara. Ove morske životinje su toliko su vredne i tražene da ljudi rizikuju svoje živote roneći u velikim dubinama kako bi ih ulovili, a policija često javlja o krivolovcima koje je uhvatila na delu. Njima prete velike novčane i zatvorske kazne.

Iako ne izgledaju nimalo privlačno, morski krastavci su prilično posebne životinje, a još posebniji delikates. Najcenjeniji su, pogađate, u Aziji, gde ih jedu samo imućniji članovi društva. Uglavnom se služe u prestižnijim i skupljim restoranima, ali se mogu naći i na pijacama.

Montadito, svi ukusi Španije na komadu hleba, saznajte više.

Potražnja za morskim krastavcima eksplodirala je poslednjim decenijama, a otkako su postali ugrožena vrsta u više zemalja, njihova cena je znatno porasla. U današnje vreme oni se pakuju u kese osušeni, i poklanjaju se u posebnim prilikama. Što su lepši i neobičniji, to su skuplji i poželjniji.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -