19.9 C
Belgrade
ponedeljak, maj 27, 2024

Venecijanski kanali ostali bez vode

Iako je venecijanski karneval trenutno najveća atrakcija u Veneciji, turiste je iznenadio drugi fenomen u gradu. Čuvene gondole ne mogu više da plove kanalima u Veneciji jer su oni presušili, vode nema gotovo ni u jednom delu grada. Italija se suočava sa jednom od najozbiljnijih suša u poslednjim decenijama

Nedelje sušnog zimskog vremena podstakle su zabrinutost da bi se Italija mogla suočiti sa još jednom sušom nakon vanrednog stanja prošlog leta. Na Alpima je palo manje nego polovine uobičajene količine snega, što je uticalo da su venecijanski kanali i okolina grada ostali bez vode.

Upozorenje dolazi u trenutku kada se Venecija, gde su poplave obično glavni problem, suočava sa neuobičajeno niskim plimama. One onemogućavaju gondolama, vodenim taksijima i vozilima hitne pomoći da plove nekim od njenih najpoznatijih kanala, navodi The Guardian.

Probleme sa nedostatkom vode u Veneciji izazvali su nedostatak kiše, sistem visokog pritiska vazduha, pun mesec kao i morske struje. U julu prošle godine Italija je pretrpela najgoru sušu u poslednjih 70 godina i proglasila je izvanredno stanje u područjima oko reke Po, koja pokriva otprilike trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

Istra možda i bolja od Toskane, saznajte više.

Promena klimatskih uslova i globalno otopljavanje pokreću sve više ozbiljnih problema. Svedoci smo da su planine već ostale bez snega zbog izuzetno visokih temperature, a sada vidimo da se to efektom leptira prenosi i na ostale delove sveta. Juče planine, danas reke i doline, ostaje samo da se vidi kada će se svet susresti sa promenama koje će ugroziti postojanje svih živih bića koja dele planetu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -