10.4 C
Belgrade
utorak, april 23, 2024

Upoznajte Rašku

Raška, grad u Srbiji koji nosi ime stare srpske srednjovekovne države, nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, na ušću reka Raške i Ibra. Kao naselje prvi put se pominje 1835. godine, a konačno rešenje o osnivanju varoši doneo je knez Aleksandar Karađorđević 17. septembra 1845. godine. Današnja opština Raška, formirana je 1960. godine

Raška je mesto koje predstavlja spoj prirodnih lepota, kulture i istorije što je čini atraktivnom destinacijom za posete turista. Najznačajnija i najposećenija destinacija je svakako Kopaonik. Dužina i kvalitet snežnog pokrivača, idealni tereni za zimske sportove iz godine u godinu privlače sve veći broj turista, ljubitelja planine i zimskih sportova.

Upoznajte Rašku

Obeležje ovog skijaškog centra su moderne žičare, raznovrsne staze, pogodne za početnike i za zahtevne skijaše. Brojni sadržaji za aktivan i pasivan odmor, čist planinski vazduh, prijatna klima, dovoljni su razlozi da značajan broj turista izabere Kopaonik kao mesto za odmor. Avanturu, zabavu i adrenalin tokom letnjih meseci, posetioci mogu doživeti u vožnji kvadova, alpinizmu, paraglajdingu, biciklističkim turama. Kopaonik možete upoznati kroz različite avanturističke i pešačke ture i posetiti lokalitet Nebeske stolice, crkvište Metodje, vodopad Jelovarnik, Barsku reku, Semeteško jezero, izletišta Kadijevac i Đorov most.

U podnožju Kopaonika (24 km udaljena) nalazi se Jošanička Banja sa termalnim izvorima vode temperature 77ºC. Banjski kompleks čine banjsko kupatilo, staro kupatilo (hamam), sauna i otvoreni bazen. U Jošaničkoj Banji je otvorena memorijalna soba Milunke Savić sa multimedijalnom postavkom koja se sastoji iz nekoliko segmenata: interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata, dva, improvizovana, vojna rova – srpski i austrougarski i izložba predmeta, fotografija, dokumenata iz perioda Prvog svetskog rata.

Upoznajte Rašku

U Raški se nalaze i najznačajniji kulturno – istorijski spomenici: manastiri Gradac, Stara i nova Pavlica, manastir Končul, crkva Sv. Petke u Trnavi, koje preporučujemo turistima da posete. Spomen soba „Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915. godine“ nalazi se u kući Kursulića, jednoj od prvih građevina sagrađenih u stilu srednjoevropske građanske arhitekture, i predstavlja sećanje na održavanje sednica Vlade Kraljevine Srbije u periodu od 30. oktobra do 12. novembra 1915. godine.

U Raški se tokom godine održavaju brojne manifestacije koje godinama čuvaju tradiciju i kulturu: Dani kraljice Jelene, Raške duhovne svečanosti, Dani Milunke Savić, Vašar u Raški, Dani borovnice i Dani vrganja na Kopaoniku.

Upoznajte Rašku

Raška tradicija počiva na neiscrpnom izvoru narodnog duha, autentičnog stvaralaštva, domaće radinosti, običaja i specifičnosti folklora. Dobrodošlica i zdravica prepoznatlјiv su simbol raščanskog gostoprimstva. Ljubitelji domaće hrane ne treba da propuste priliku da probaju pogače, pite i proje, domaću pršutu, kajmak sa Golije, teletinu sa vrganjima i lisičarkama, jagnjetinu sa ražnja, pastrmku u Jošaničkoj Banji, kao i pitu od borovnica sa Kopaonika.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -